– Vi fikk all deres omsetning fra dagen i dag. Det utgjorde, med dagens besøk, 7140 kroner. Det til tross for sludd og snøvær, sier leder Marita Svartsund i Sortland alpinklubb, til VOL lørdag.

Hun uttrykker glede over pengene, og over støtte fra naboklubben i vest.

– Vi er jo en søsterklubb til Sortland. Det er vår nærmeste klubb, rent geografisk. Og så har vi et dugnadsdrevet anlegg her i Svolvær, vi har ingen som er ansatte her, og kjenner oss igjen i driften i Sortland. Svolvær er en klubb med veldig lang historie, men det er bare 2-3 år siden vi starta opp igjen. Sortland har betydd mye, de har tatt oss med på trening, delt kunnskap, og så videre, sier styreleder Kjersti Eline Tønnessen Busch i Svolvær alpinklubb.

– Da ulykkka skjedde i vår… vi er nok kanskje de nærmeste til å skjønne hvor tungt det er for klubben. De har lite å rutte med i utgangspunktet. Når du mister en sesong, og i tillegg må samle inn penger til ny heis… vi har tenkt mye på dem. Og så var det noen hos oss som fikk ideen om at vi burde gi en dagsomsetning. Det blir et symbolsk bidrag, men vi håper det blir et bidrag som viser at vi tenker på dem. Så håper vi andre gjør det samme, sier Busch.

280.000

Ifølge Svartsund i klubben har de fått inn mye støtte fra publikum etter ulykken:

– Vi har fått inn 280.703 kroner fra private, bedrifter og klubber, sier hun.

De har også fått mulighet til å omdisponere 200.000 fra et fond i Sparebanken Nord-Norge som egentlig var satt av til et annet formål.

– Vi får også erstatning fra forsikringsselskapet, dette beløpet er ikke helt klart enda, sier Svartsund.

Torsdag skal Sortland kommunes formannskap vurdere om de skal donere penger til klubben. Oppfordringa fra Busch i Svolvær alpinklubb er klar:

– Sortland kommune bør se at et slikt anlegg kan bety veldig mye for folk. Jeg håper kommunen ser verdien av et slikt anlegg, og at de er med og hjelper klubben. Du kan hilse og si at i Svolvær har kommunen gitt 300.000 hvert år i tre år, og vi har også mulighet til å ta opp et lån på opptil fem millioner, med kommunal garanti. Kanskje har man mulighet til å gjøre det samme på Sortland, sier hun.

Lite miljø

Flere klubber har donert til Sortland, og både i Harstad og Målselv har klubbene sagt at sesongkortholdere på Sortland, kan trene gratis hos dem. Det er selvsagt at saken preger også andre klubber i nord, syns Busch.

– Å få en sånn ulykke i heisen, er skrekken i et anlegg. Man er jo ansvarlig for det. Det har gjort inntrykk. Og så er det et lite miljø i Nord-Norge, vi kjenner hverandre godt. Vi står jo sammen. 12-åringene kjenner 12-åringene, vi voksne kjenner hverandre, sier Busch, som også mener miljøet ikke har råd til at en alpinklubb faller fra.

Ulykken på Sortland skjedde i slutten av februar. En del i heisanlegget falt ned, slik at to unge menn ble truffet av drivhjulet fra heisen. De ble alvorlig skadet, og fraktet til sykehus. I etterkant av ulykken har anlegget på Sortland vært stengt, med noen unntak (som da turister fra et cruiseskip fikk stå i bakken). Sortland-alpinistene har derfor vært avhengige av å få trene i Harstad, men det blir langt å kjøre i lengden.

Heisen i anlegget er ikke reparert, så det er uvisst når de får et fungerende anlegg opp og gå igjen i Sortland.