VOL omtalte tidligere i år at sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo tar med seg Tore Henriksen på opera i Bjørvika lørdag.

Operaen i Bjørvika fyller 10 år i år - og i den forbindelse skal det vises en jubileumsforestilling, «La Traviata», der samtlige ordførere i Norge er invitert - og får ta med seg en gjest.

– Visste ikke

Eller, samtlige og samtlige. Øksnes-ordfører Karianne Bråthen påstår at hun ikke har fått noen invitasjon til operaen.

– Jeg har ikke mottatt eposten som gav oss mulighet til å gi billett, og det ble ikke gjort kjent for meg, annet enn det jeg så i avisa. Fristen var da gått ut, sier Bråthen til VOL. Hun visste ikke om operaforestillinga.

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen sier hun ikke var kjent med operaforestillingen før det var for seint å invitere med seg noen. Foto: Espen Mowinckel Petterson

– Dette syns jeg er trist. Jeg skulle gjerne gjort noe i denne anledninga, sier hun. Bråthen skal dermed ikke til operaen, men forbli i Øksnes - hvor det blant annet skal være båtdåp i helga.

Forestillingen skal også sendes direkte på NRK, som har jubileumsprogram for operaen hele uka.

Fyller 60 år

Heller ikke Hadselordfører Siv Dagny Aasvik skal selv til operaen i Oslo lørdag. Men fra Hadsel skal Elisabeth Karstad, for hadselværinger kjent for arbeidet på Hadsel frivillighetssentral, dra.

Kommunen valgte ut hvem som skulle få dra via en konkurranse på Facebook. Karstad var fornøyd med å få beskjed fra kommunen om at hun får billettene.

– Ja, jeg ble kjempeglad, det var stor stas. Jeg tar med meg min gamle mor, på 81. Så var det litt morsomt, fordi det gikk opp for meg at Den norske opera og ballett også blir 60 år, sier Karstad - som selv fyller 60 år torsdag 12. april. 12. april er også datoen den nye operaen i Bjørvika åpna i 2008 - på Karstads 50-årsdag.

Hun har ikke selv vært i det nye operahuset, men fikk sett en del opera da hun som barn bodde i Oslo, gjennom kommunale ordninger for skolebarn.

– De hadde gode tilbud for skoleelever, men jeg husker ikke så mye av det. Jeg fikk sansen for opera etter at vi hadde kontorfelleskap sammen med Nordland akademi. De hadde operapub noen år, på Melbu, sier hun.

Overlevde kreften

Fra Sortland reiser Tore Henriksen.

– Jeg begynte raskt å tenke på ham, han var spesiell i mitt hjerte med tanke på denne saken. Han har vært alvorlig syk, med kreft. Han måtte selge gården, og fikk hele livet snudd på hodet. Mens han lå på sykehuset etter beinmargoperasjon, og mens han var syk, hørte han veldig mye på opera, sa Tove Mette Bjørkmo tidligere i år om årsaken til at Tore Henriksen var mannen hun ville ha med seg.

Sortlandsordfører Bjørkmo skal også selv til operaen lørdag.

Det skal ikke Bø-ordfører Sture Pedersen, som er opptatt i andre ærend i helga. Men han har valgt å gi billett til en av av kommunens ungdommer, Håvard Bergseng Rødsand, som er konfirmant nå i år.

– Grunnen til at jeg falt ned på han, er at han har imponert meg de siste årene. Han fikk kreft i en fot, en ung gutt, og han måtte amputere foten fra kneet og ned. Jeg har sett ham i sin kamp for å kunne leve som normalt, og innsatsen han har gjort for å leve med et handikap. Pluss at jeg vet at han er interessert i musikk, sier Bø-ordføreren. Rødsand reiser med moren sin, og varaordføreren i Bø.

Andøy-ordfører Jonni Solsvik skal ikke selv til operaen, og har heller ikke valgt ut noen fra Andøy til å dra.

– Det har vi ikke fått prioritert. Men jeg har skjønt at flere andre kommuner sender folk, så Vesterålen er godt representert, sier han.