Prislappen på kaia i Hovden i Bø har foreløpig endt på mer enn 19 millioner kroner. Ramma var i utgangspunktet 9,8 millioner, men den har blitt noe justert underveis. Totalt er overskridelsene på ca. 9,3 millioner kroner.

Dette var helt ukjent for kommunen fram til mars i år.

– Det er første gangen vi blir informert. Jeg fikk beskjed før papirene ble sendt ut, men det var ikke så lenge før. Det kommer veldig overraskende, vi har spurt, både jeg, formannskapet, og kommunestyret, om hvordan vi ligger an. Vi har hver gang fått beskjed om at det ligger på budsjett, sier ordfører Sture Pedersen.

Papirene han sikter til, er papirene til formannskapet. De skal nemlig ha en orienteringssak om saken under sitt møte torsdag.

Varslet ikke pris

Sakspapirene for behandlinga er ganske omfattende, og tar for seg flere av overskridelsene. De tegner opp et bilde av dårlig grunnarbeid, byggherrer uten kontroll over løpende utgifter og en kommune uten oversikt over prosjektet de har bestilt.

Problemene startet alt før prosjektet kom i gang - kommunen bestilte ikke, og ingen av partene tenkte på å utføre, grunnundersøkelser, ifølge sakspapirene. Dette skulle vise seg å få betydning senere, ettersom grunnforholdene har gjort bygginga mer komplisert enn ventet: «De aktuelle overskridelsene er i all hovedsak knyttet til arbeid med grunnforholdene som allerede er gjennomført.» Problemet er nemlig at endringer er gjort uten at prisen er godkjent på forhånd, ifølge Bø-rådmann Gundar Jakobsen.

– Årsaken er endringsmeldinger ikke har vært prisa. Vi har fått beskjed om endringene som må gjøres, men uten pris. Byggeleder har sånn som vi forstår det godkjent endringene, sier han.

– Vi fiikk vite i mars at sprekken kom. Da var den aktuelle jobben gjort.

Kan bli rettssak

Kommunen mener blant annet at det er leverandørenes ansvar å komme med prisberegninger på endringsmeldinger, og at rådgivende ingeniør - Høyer Finseth, senere kjøpt opp av WSP - ikke leverte de dokumentene de skulle, som postbeskrivelse eller tegninger av brygga.

Nå skal kommunen vurdere saken juridisk. Det kan ende med rettssak.

– Ja, det er noe av det som vurderes nå, sier ordfører Sture Pedersen.

– Svaret på om vi skal gå til rettslige skritt, finnes ikke per i dag. Saken er sendt til vurdering hos våre jurister, sier rådmann Jakobsen.

Ifølge ham, og sakspapirene, har kommunen flere ganger spurt byggelederen i WSP om endringene og grunnarbeidet ville ha stort utslag på sluttsummen - og fått nei, med beskjed om at prosjektet var innenfor ramma. Dette gjorde også at politikerne ble forsikra om at ramma ble overholdt, slik Sture Pedersen påpeker.

Neppe blitt billigere

Kommunen kommer også med noe selvkritikk i sakspapirene. «Et prosjekt som får en overskridelse på denne størrelsen er et synlig bevis på dårlig prosjektering og styring,» står det i oppsummeringa av saken.

«Det er nok mulig at noen i kommunen ikke burde stolt så mye på sine samarbeidspartnere og dermed reagert likevel,» står det.

I sakspapirene står det også at kommunen alt i 2016 «begynte å danne seg et bilde av at RIB (rådgivende ingeniør, altså WSP/Høyer Finshet, journ. anm.) ikke hadde tilstrekklig kompetanse til å utføre jobben som de hadde fått kontrakt på», men at man da konkluderte med at kontraktsbrudd ville bli dyrt og at man ville miste tilskuddet fra fylkeskommunen.

Samtidig erkjenner kommunen at prisen de nå betaler for kaia, trolig ikke er kunstig høy. «Det foreligger ikke informasjon som tilsier at kaien med bedre prosjektering og oppgølging ville blitt vesentlig rimeligere. Det er imidlertid kritikkverdig at informasjon om en kostnad dobbelt av vedtatt budsjett ikke er tilgjengelig før etter at jobben er utført.»

Må trolig låne penger

Kommunen skal behandle saken på formannskapsmøtet torsdag, men må ved en senere anledning gjøre en budsjettjustering for å hente inn pengene.

De kan ende med å låne penger.

– Dette går på investeringsbudsjettet, ikke drift. Det er snakk om å sannsynligvis låne det opp. Men det blir i så fall en avgjørelse tatt av politikerne, sier Jakobsen.

VOL har vært i kontakt med WSP, som har vært byggherre og rådgivende ingeniør i prosjektet, og framlagt dem sakspapirene og påstandene fra kommunen. De ønsker ikke å kommentere saken, utover dette:

«Vi ønsker ikke å kommentere denne saken i media da vi opplever at sakspapirene inneholder mangelfull informasjon. Vi har hatt en god dialog med Bø kommune hele veien, og ønsker å følge opp saken direkte med dem om det skulle komme spørsmål.»