I 2013 åpnet utsiktspunktet i Klæva. I juni i år åpner den nye rasteplassen Ved Bukkekjerka. De totale investeringene i disse to stedene ligger et sted mellom 25 og 30 millioner kroner.

– Strekningen framstår da som helhetlig med solide turistvegattraksjoner, men som utfordres av tiltak som kan bety svært uheldige landskapsinngrep, heter det i rapporten fra Nasjonale turistveger.

Rassikring

Som VOL melde nylig, har Statens vegvesen nå startet arbeidet med rassikring av fylkesveg 976 mellom Andenes og Bleik.

Tre alternativer for tunnel skal utredes. To av alternativene vil lede trafikken utenom utsiktspunktet i Klæva.

– Nasjonal turistveg blir en viktig samtalepartner, sa Svein Kåre Strøm i Statens vegvesen til VOL.

Andøya Space Port

I november i fjor ble det varslet oppstart av områderegulering for to områder sør på Andøya med tanke på å etablere en satellittoppksytingsbase. Dette gjelder Børvågen og Bømyra.

Dersom Børvågen blir valgt, vil Andøya kunne miste status som Nasjonal turistveg. Bømyra kan bli akseptert.

– I Børvågen rett nord for Bukkekjerka er det tenkt utskytingsramper ute i havet med tilhørende atkomstveger samt tekniske installasjoner i en flott strandsone. Sammen med selve driften av anlegget vil Bukkekjerka bli ødelagt som turistvegsted og den statlige investeringen være bortkastet. Bømyra er heller ikke en heldig lokalisering i forhold til områdets reiselivpotensiale, men vil trolig kunne aksepteres i forhold til turistvegens kvalitetskrav dersom det tas nødvendige hensyn til omgivelsene, heter det i rapporten fra Nasjonale turistveger.

Mister status?

Pressekontakt Per Ritzler sier at de samme betraktningene gjelder for rassikringen mellom Andenes og Bleik. Dermed kan de to prosjektene – hver for seg eller i fellesskap gjøre at Andøya mister status som nasjonal turistveg.

Når det gjelder satelittprosjektet, skriver man følgende i rapporten.

– Statens vegvesen med sitt eieransvar for attraksjonen Nasjonale turistveger har derfor i sin i uttalelse i desember 2017 varslet at dersom Børvågen tas i bruk som rakettskytebase vil fv. 976 sine turistvegkvaliteter bli så svekket at strekningen ikke lenger kan forsvare sin plass i attraksjonen Nasjonale turistveger.