En av dem som reagerte sterkt, var Venstres Brith-Unni Willumsen. Hun mener at prosjektet burde vært stoppet da det begynte å komme ut av kontroll.

– Da burde administrasjonen gått til politikerne og spurt: hva gjør vi nå?, særlig med tanke på alle endringsmeldingene som har kommet i 2018, men som også har vært der fra 2016. Jeg har selv sett disse dokumentene, sier hun.

– Mangel på kompetanse

Den erfarne politikeren mener at hele saken vitner om mangel på kompetanse.

– Her er det noen som ikke har hatt den kompetansen de bør ha for å kunne kjøre prosessen. Jeg har jobbet så mye med denne saken at jeg vet at det er tilfellet. Jeg er også litt overrasket over at lokalsamfunnet ikke har reagert mer på denne saken slik den har utviklet seg, sier hun.

Fikk fysisk vondt

Selv om Venstre-kvinnen har vært i politikken i 30 år, understreker Willumsen at hun ikke har vært med på noe lignende tidligere.

– Første gang jeg leste saksutredningen fikk jeg fysisk vondt. Det er en alvorlig sak som er utrolig trist. Nå regner jeg med at Bø må omprioritere på investeringsbudsjettet som følge av overskridelsen, sier hun.

– Jeg stiller også spørsmål til at prisen ble stipulert til 9,4 millioner kroner, uten begrunnelse. Noe har blitt underdimensjonert i prosessen, som gjør at vi har havnet der vi er nå. Prosjektet har blitt rusha, noe også rådmannen erkjente, slår Willumsen fast.

– Svært uheldig og kritikkverdig

Ordfører Sture Pedersen har forståelse for all kritikken som den betente kai-saken har ført med seg.

– Samtlige politikere er enige i at dette har vært svært uheldig og kritikkverdig. Det er ubeskrivelig at noe slikt kan skje. Man blir rett og slett målløs. Her er det rutiner som har sviktet totalt, sier han.

Pedersen understreker at kommunen nå skal snu hver stein for å finne ut hvordan den heftige overskridelsen faktisk kunne forekomme.

– Alt må på bordet og vi må prøve å finne ut hva som har gått galt her. Særlig overfor både politikere og enkeltpersoner som har spurt om tilbakemelding om sakens utvikling, og som fikk beskjed om at det ikke var noen fare og at den lå på budsjett. Plutselig går det galt rett før påske. Da jeg fikk nyheten, trodde jeg at det var en spøk, sier han.

Ordføreren understreker at overskridelsen i forbindelse med kaia i Hovden ikke er den første overskridelsen for kommunen, men sannsynligvis den største i prosent.

Kontrollutvalget

Pedersen regner med at saken etter hvert vil havne i kontrollutvalget, men han er ikke redd for at kommunen mister omdømme som følge av saken.

– Politikerne fatter vedtak om noe skal bygges eller ei, og administrasjonen skal følge med. Og i siste ledd er det noe som har sviktet. Som sagt, dette er en svært uheldig sak. Denne saken kommer nok på bordet til kontrollutvalget etter hvert. Samtidig var intensjonen vår å bygge en kai, noe vi har fått på plass. Men det er beklagelig at vi ikke har klart å følge prosedyrene som er forventet at vi skulle gjøre, og til en bestemt pris, sier han.