Inge Berg og Nordlaks hadde denne uka besøk av Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Cecilie Myrseth, samt Åsunn Lyngedal, som begge to sitter på Stortinget. Hadselordfører og partikollega Siv Dagny Aasvik var lokal guide under besøket.

Oppdrettseier Inge Berg har i mange år gjentatt sitt krav og ønske om å få drive sine lokaliteter med rullerende biomasse.

Hvert år må konsernet permittere mange ansatte på grunn av mangel på råstoff. I februar var det omlag 100 personer som måtte gå.

Råstoffmangelen skyldes liten tilvekst for laksen som står i merdene. Dette skyldes lav temperatur i sjøen og lite dagslys. To tredeler av produksjonen skjer normalt i andre halvår, mens én tredjedel av produksjonen skjer første halvår.

Mer stabil produksjon

Rammebetingelsene gjør at Nordlaks må holde seg innenfor en viss biomasse i sjøren. Ved en rullerende biomasse gjennom året kunne produksjonen vært mer stabil, og dermed også sysselsettingen.

– Dagens ordning med MTB rammer Nord-Norge spesielt, og de aller minste oppdretterne rammes mye hardere enn Nordlaks, sier Inge Berg.

– Dersom man kunne drevet med rullerende MTB kunne de minste oppdretterne hatt mulighet til å selge fisken sin når prisene var på topp, og dermed være langt mer konkurransedyktige enn i dag, sier han. Dermed hadde antallet stabile arbeidsplasser i nord i næringen også kunnet være langt høyere enn i dag.

Nord taper mest

Direktøren for Nordlaks mener potensialet for vekst i Nord-Norge er langt større enn dagens produksjon.

– Jeg er svært takknemlig for at Nordlaks velger å bruke så lang tid sammen med oss. Selskapet fremstår som en ideell, lokal eier, hvor ringvirkningene til lokalsamfunnet åpenbart er svært store, sier Cecilie Myrseth, som er APs fiskeripolitiske talsperson. I fjor vedtok Aps landsmøte å komme Inge Berg i møte, ved å gå inn for rullerende MTB. Frps fiskeriminister Per Sandberg avviste i 2016 tanken på MTB, blant annet med henvisning til lusefare.

Aps talspersoner i nord, mener på sin side at selskapenes ønsker om profitt er en element, men at tanken på at man kunne hatt svært mange flere lokale arbeidsplasser i nord bør vekke gehør.