Etter det Vesterålen Online kjenner til brenner det nå under beina til et spesialisert fagmiljø ved sykehuset i Harstad som har ansvar for rehabilitering av pasienter.

Planer som er klekket ut ved UNN Tromsø, går ut på å legge ned fire rehabiliteringsplasser ved UNN Harstad. Når disse plassene er lagt ned, opprettes det tre nye plasser ved UNN Tromsø. Den totale kapasiteten for behandling av pasienter som trenger rehabilitering blir dermed redusert.

Leier to plasser

Utfordringen som helsemyndighetene i Nordland står overfor, går ut på at Nordlandssykehuset HF i dag leier to rehabiliteringsplasser ved UNN Harstad til pasienter fra Nordland. Når disse plassene etter hvert forsvinner, vil noen pasienter fra Nordland kunne måtte reise til Tromsø for å få samme helsetilbud.

Vurderer opptrapping

Dette har Nordlandssykehuset HF nå lagt en plan for, i tilfelle de ikke lengre kan leie plasser i Harstad. I stedet for at enkelte rehabiliteringspasienter fra Nordland skal være nødt til å reise til Tromsø i framtida, ligger det nå ann til at det dyktige fagmiljøet for rehabiliteringspasienter ved Nordlandssykehuset på Stokmarknes kan få mer å gjøre i framtida.

Opptrapping

Medisinsk direktør Beate Sørslett ved Nordlandssykehuset har nå klekket ut en plan å følge dersom plassene de leier for rehabilitering ved UNN Harstad til syvende og sist flyttes til Tromsø.

– Vi har avtale ut 2018 med UNN HF om kjøp av to rehabiliteringsplasser. Om vi fortsatt ønsker å kjøpe plasser hos dem avhenger av hvor raskt vi får til opptrapping av tilbudet i Vesterålen. Dette vil vi gjøre en vurdering på i løpet av noen måneder, sier medisinsk direktør Beate Sørslett i en uttalelse til Vesterålen Online.

Det betyr at det kan ligge ann til at pasienter med alvorlige lidelser, som for eksempel kreftsyke og lungesyke fra vår region, ikke blir direkte rammet av en nedlegging i Harstad, men kan få et lokalt tilbud mye nærmere hjemstedet.

Lojale ansatte

Det har lenge vært poengtert at samfunnet får mest penger igjen for behandling ved middels store sykehjem. Avdelingen i Harstad har 20 års erfaring med rehabilitering, og sliter ikke med utfordringer når det gjelder rekruttering. De ansatte støtter ikke flyttingen, men er lojale mot beslutningen.

– Vi er selvfølgelig lojale mot ledelsens beslutninger, men vi synes det er veldig trist at kapasiteten på rehabiliteringsseksjonen svekkes med 30 prosent, sier seksjonsoverlege Guri Heiberg til ht.no i forbindelse med beslutning om nedlegging av fire plasser i Harstad.

Samme avis skriver at den endelige beslutningen om å fjerne fire av 13 plasser ved UNN Harstad ble gjort i slutten av februar i år. Plassene fjernes innen september i år. Flere stillinger må dermed flyttes fra Harstad til Tromsø.

For enkelte pasienter i eksempelvis Sør-Troms, blir det trolig lengre reisevei for de som skal benytte seg av rehabilitering som heletilbud, dersom de i framtida må reise til UNN Tromsø.