I neste uke holdes det et personalmøte, som Rådet for funksjonshemmende og Eldrerådet er invitert til å delta i.

– Vi er kommet så langt at når merknadene fra dette møtet blir hensyntatt, blir dette gjeldende for den videre fremdriften i prosjektet, sier Odd-Einar Sørensen, rådgiver på Oppvekstavdelingen i Hadsel kommune.

Henter erfaringer

Skoleledelsen og brukerne har den siste tiden hentet erfaringer fra andre skoler. Det har vært besøk i Danmark, på Sortland og i Risøyhamn, som har regionens nyeste skole.

Sørensen sier til VOL at erfaringene elever og lærere på Sortland og Risøyhamn har fortalt om, har vært meget nyttige for planleggingen av den nye skolen på Stokmarknes.

– Fra Risøyhamn har vi fått med oss de første erfaringene fra den nye skolen. Vi har fått høre hva de er godt fornøyd med, og fått råd, ganske mange råd, sier Sørensen.

Han var med på besøket i Risøyhamn sammen med brukergruppa, som består av Steinar Pettersen, Hilde Charlotte Schultz, Svein Magne Antonsen og  Åge Lind.  Zakarias Chibssa fra teknisk avdeling var også med.

– Hva har vært de viktigste lærepunktene for deg?

– At vi må huske på god lagerplass både for elever og administrasjonen. Vi har også fått råd om materialbruk. Gipsplater er ikke en god løsning, det gir slitasje og merker. Det tredje rådet er å utnytte arealet slik at det blir minst mulig «dødt areal» i form av korridorer. Vi har fått høre at beleggvalg på kjøkken og toalett er viktig. I tillegg til å være sklisikkert, må det være lett å gjøre rent. I Risøyhamn ble det også understreket behovet for å ha automatiske vannkraner, spesielt på mat- og helse-rommet, av hensyn til smittefaren, sier Sørensen.

Gode tilbakemeldinger

Han beretter at det er gitt gode tilbakemeldinger på klasserom og arbeidsplasser for lærere. Sørensen fremhever også måten skolen i Risøyhamn skiller skolebusser fra annen trafikk.

– Elevene fortalte at de var godt fornøyd med den nye skolen, men de pekte på at veggene var for ensformige. De ønsker mer farger, sier Sørensen.

Han peker på at ett råd fra Sortland blir viktig å huske på: – Uansett hvordan uteområdene utformes, velger brukerne den korteste veien, sa valtmesteren ved skolen.

Viktig fase

Arbeidet med den nye skolen går inn i en veldig viktig fase i neste uke.

– Vi har hatt det første møtet mellom arkitekten (U2 i Bodø) og prosjektlederen fra H.R. Prosjekt i Trondheim. De første innspillene på arkitektens skisse er kommet, og i neste møte skal personalet få si sin mening. Deres merknader blir gjeldende for den videre framdriften, sier Sørensen.

Ambisiøst

Etter planen skal den nye skolen ut på anbud i august, og byggingen skal etter planen starte mot slutten av året. Byggetiden er satt til 15 måneder.

– Vi skal bygge en større skole enn den i Risøyhamn, men skal bruke færre måneder å bygge skolen, påpeker Sørensen.

Han sier at skolebesøkene har vært veldig nyttig.

Passivhus

OMVISNING: Stokmarknes skole har vært på omvisning hos Risøyhamn skole. Fra venstre: Monica Baraa, Trond Johannessen, Odd-Einar Sørensen, Hilde Scultz og Sakarias Chibssa. Foto: Privat

Den nye skolen vil ta i bruk ny, og miljøvennlig teknologi. Skolen skal bli et såkalt passivhus som skal være selvforsynt med energi. Det stiller strenge krav til lyddemping og energibruk. I tillegg er det planer om å bruke miljøvennlige materialer.

– Bygg- og anleggssektoren står bak store klimagassutslipp og vi ønsker å bruke mest mulig miljøvennlige materialer. Etter at skolen er ferdig kan vi, hvis vi slipper igjennom nåløyet, få tre millioner kroner i tilskudd fra «Klima-sats»-potten, sier Sørensen.