– Jeg var med på å flytte inn i huset, og da skal jeg i hvert fall være med å flytte ut, sier den tidligere HJFF-lederen, Håkon Pedersen.

Gamle bilder

Foreningen har i flere år hatt tilhørighet i Hoaas-huset i Stokmarknes sentrum, men på grunn av det store behovet for vedlikehold har de nå valgt å selge det.

– Det er elleve år siden vi flyttet inn, og det er vanskeligere å flytte ut enn det var å flytte inn den gangen. Men vi skal ta vare på alt av gamle bilder og viktige papirer. Så det blir med til nye lokaler når det er på plass, sier Pedersen.

De gamle bildene ble donert til huset da de tidligere eierne, Handikapforeningen, kjøpte huset. Disse bildene lot de henge igjen da de solgte huset videre til HJFF. På bildene kan du blant annet se markedet, som var en populær møteplass. Et annet bilde viser sildeflåten. Flere av bildene er også oversiktsbilder eller flyfoto av Stokmarknes.

– Bildene som er fra 1901 og oppover, er av Stokmarknes, og blant annet Vaterland, som er i området hvor Hurtigrutens Hus står i dag. Tidligere sto Hoaas huset på Vaterland, men ble flyttet på tidlig 1920- tallet, forteller Pedersen.

Avisen i gamle dager

Blant bildene fant foreningen også to gamle utgaver av Vesterålens Avis. En fra 1901 og en fra 1905. Den gangen fikk du kjøpt avisen for to kroner og 20 øre. I de to avisene kommer det tydelig fram at handelsmarkedet var en populær begivenhet, også for de utenfor Stokmarknes.

– Her er det flere annonser om utleie av rom og senger i sammenheng med markedet. Det er også en annonse her om en tannlege som trekker tenner for 50 øre per tann, forteller Pedersen.

Det er APN Apartments på Sortland som har kjøpt huset. Foreningen har ikke funnet noen nye lokaler ennå, men planlegger å leie lokaler der det er ledig når de trenger det.

– Planen var egentlig å være ferdig i påska, men folk var bortreist så det rakk vi ikke. Men de som har kjøpt huset var veldig greie og ga oss mer tid, sier Pedersen.

Sildeflåten: Bildene er i hovedsak av Stokmarknes, og viser blant annet handelsmarkedet, eller som på dette bildet sildeflåten.