For to år siden forsvant både Sparebank1s bankfilial og minibank fra Melbu. Dermed måtte innbyggerne klare seg uten minibank. Årsaken til nedleggelsen var avstand.

– Det har i hovedsak med avstand å gjøre. De som bor på Melbu, har 15 kilometer reisevei til Stokmarknes, mens reiseavstanden fra Bø og Lødingen til nærmeste minibank er betydelig lengre, sa daværende banksjef Eirik Nikolaisen til VOL.

Viktig med kontanter

Daglig leder ved Viking Gym på Melbu, Adel Hasic, er en av dem som stadig har blitt mer fortvilet over at bygda ikke har minibank. Han synes ikke argumentet med at avstanden er såpass kort, er holdbart.

– For meg som driver treningssenter er det veldig viktig at kundene kan betale med kontanter dersom bankterminalen ikke fungerer, noe som av og til hender. Det er særlig et problem på søndager, når ingen av dagligvarebutikkene er åpne. Jeg har snakket med flere kunder, og andre på Melbu som savner minibanken veldig mye. Særlig gjelder dette flere eldre og de som ikke har bil, og som derfor ikke har mulighet til å dra til Stokmarknes for å ta ut penger, sier han.

Facebookgruppe

For et par dager siden opprettet Hasic Facebook-gruppen Vi som vil ha minibanken tilbake på Melbu.

– Det har vært en gruppe tidligere, men gjør vi det igjen. Interessen har allerede vært stor. Nå håper vi at folk engasjerer seg, og så er planen å møte både lokalpolitikere og Sparebank1, i håp om at vi kan få minibanken tilbake, sier han.

Før hadde vi to banker og to minibanker her på Melbu. Nå har vi ingenting. Det er egentlig trist, sier han.

Han mener at Sparebank1 burde se annerledes på saken og ikke bare tenke profitt.

– Det er ok at man har monopol, men banken burde se mer på behovet som finnes her. Jeg er sikker på at det hadde lønnet seg å ha en minibank på Melbu, sier han.

– Ganske utrolig

Hasic mener det er på grensen til uansvarlig at det bare finnes en minibank i hele Hadsel kommune.

–  Målet er å få på plass en minibank til. Jeg håper Sparebank1 tar ansvar, men er åpen for andre banker, selv om jeg tror det blir vanskelig siden ingen andre har filial i Hadsel. En minibank gir mange av innbyggerne en slags ekstra trygghet, det er for alltid noen som trenger kontanter. Hva om noe skjer med den ene minibanken på Stokmarknes? Hva med alle turistene, særlig på sommeren, som ikke får tatt ut penger? Det er egentlig ganske utrolig, når man tenker på det, at det bare finnes en minibank i en kommune med åtte tusen innbyggere, utdyper han.

Tar ut penger på kafe

Ellinor Dyveke Jensen er daglig leder for Dyvekes Kaffistove. Hun merker godt at kunder er innom kafeen for å ta ut penger.

– Folk får ta ut så fremt jeg har penger, men siden de fleste bruker kort i dag, har jeg ikke så mye kontanter i omløp. Det betyr at ofte er begrenset med penger å ta ut. Dersom minibanken kommer tilbake til Melbu, hadde det vært veldig kjekt, sier hun.

Blir ikke endret

Banksjef i Sparebank1 Nord Norge, Bernt Ola Nilsen, sier at Sparebank1 Nord Norge ikke har planer om å endre avgjørelsen om å etablere minibanken på Melbu på nytt, og presiserer at argumentene er de samme som sist.

Nilsen har forståelse for at enkelte synes det er lang avstand til Stokmarknes og utelukker ikke at andre interessenter kanskje kommer på banen.

– Det finnes andre banker enn Sparebanken1 Nord Norge, men vi kommer som sagt ikke til å etablere en ny minibank på Melbu, slår banksjefen fast.