Det sier ordfører Jonni Solsvik (H) i Andøy kommune i en kommentar til Vesterålen Online, etter at Anniken Huitfeldt mandag ettermiddag lettet noe på sløret etter den hemmelige høringen i utenriks- og forsvarskomiteen 12. april 2018.

Spørsmål i lukket komité

– I høringen med forsvarsministeren 12. april stilte vi spørsmål blant annet om luftvern og økonomi. Vi har foreløpig ikke oppsummert våre konklusjoner etter høringen, sier leder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet til Vesterålen Online.

Dette betyr at temaene som Andøya-miljøet hele tiden har vært opptatt av, økonomi og luftvern, fortsatt er med i vurderingene som stortingspolitikerne skal vurdere i den politiske prosessen som fortsatt pågår.

Tallene stemmer

En uke tidligere, da konseptvalgutredningen ble lagt fram 5. april, fikk hun også bekreftet at tallene som ligger til grunn for beslutningen om flytting av orionflyene til Evenes, stemte:

– Vi merker oss at konseptvalgutredningen og den eksterne kvalitetssikringen ser ut til å bekrefte tallgrunnlaget som lå til grunn for vedtaket om samling på Evenes. Nå skal vi sette oss grundig inn i disse dokumentene. Samtidig har vi også merket oss at oppdatering av det bredere planverket for alliert mottak først vil komme i statsbudsjettet i oktober, sa Huitfeldt da.

Ikke overrasket

Ordfører Jonni Solsvik er ikke overrasket over Huitfeldts spørsmål i det lukkede komitemøtet i utenriks- og forsvarskomiteen 12. april. Dersom man skrur tiden tilbake, og ser på forutsetningene for Stortingets vedtak som utrangering av Andøya flystasjon, så skjønner han at hele komiteen er opptatt av økonomi og luftvern i dette spørsmålet.

– Ut fra det Anniken Huitfeldt uttaler i dag, regner jeg med at Arbeiderpartiet i det lukkede komitemøtet 12. april har stilt de riktige spørsmålene knyttet til økonomi og luftvern. Årsaken til at jeg tenker slik, er at disse to spørsmålene var de to hovedbegrunnelsene for Stortingets valg av Evenes som framtidig P8-base, sier ordfører Jonni Solsvik til Vesterålen Online.

Ikke konkludert

Han har stor forståelse for at partiene i komiteen er interessert i at foreslåtte tiltak ikke gir den store gevinsten som stortingspolikerne så for seg da de vedtok nedlegging av Andøya og flytting til Evenes.

– Derfor er det svært interessant når komiteleder Huitfeldt sier at partiet hennes ikke har konkludert, noe jeg har stor forståelse for og som jeg godt kan skjønne, sier Jonni Solsvik.

Han viser også til Arbeiderpartiet, regjeringen og daværende forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide under tidligere debatter har sagt at regjeringen skulle komme tilbake til saken dersom det var vesentlige forhold ved vedtaket som ikke holdt mål. Spørsmålet er om man har kommet dit nå?

Hva spørsmålene som Arbeiderpartiet har stilt i den lukkede høringen egentlig betyr, vil ha imidlertid ikke spekulere i, men understreker at det trolig er gode poenger som er framført av Arbeiderpartiet i høringen.