– Siden det var første året i fjor, ble vi enige om å starte forsiktig, med et lavt budsjett og en headliner. I år sikter vi litt høyere, sier Nikolai Buer, som er styremedlem i ÅrsteinØYA.

I fjor var det Lars Bremnes som var hovedattraksjonen, men en lokal artist satte også sitt preg på festivalen.

– Johann Årstein spilte i fire band og satte sitt preg på festivalen. Det var med å holde kostnadene nede, sier Buer.

Hever nivået

Siden festivalpublikummet var så begeistret for Bremnes i fjor, bestemte styret seg for å satse på en ny Bremnes i år, i form av Kari.

– Lars Bremnes var vår største investering i fjor. Vi la merke til hvor stor suksess det var og ville derfor gå videre i samme spor. Målet er å ta festivalen opp på et enda høyere nivå. Vi er avhengig av å ha kjente navn, særlig på sikt. Dersom man skal bare skal booke artister som kan hive seg bilen og komme, slipper vi raskt opp for navn. Vi vil alltid være avhengig av å ha artistnavn som selger billetter på forhånd, sier han.

Store forventninger

I år kommer blant andre Senjahopen og stjerneskuddet Hollow Heart.

– Vi har store forventninger til Senjahopen, men også stjerneskudd Hollow Heart fra Tromsø. Flere eksperter mener at det er et av de nye, store norske bandene, sier Gunnar Årstein, som også sitter i styret for ÅrsteinØYA.

–  I fjor hadde vi ni artister, i år blir det elleve. Billettsalget har startet bra. Det er ekstra gledelig at de som har kjøpt billett kommer fra hele landet, ikke bare Vesterålen og Lofoten, legger Årstein til.

Vil doble tilskuertallet

Flere artister og tyngre markedsføring, betyr potensielt også flere publikummere. I fjor var det omtrent 700 personer innom festivalen de to dagene den varte. I år er målet nesten det det dobbelte.

– fjor var i rundt 300 per dag, noe som var veldig bra. Festivalen var helt ny og ingen kjente til oss. I år håper vi på 600. Vi har alle fall god plass til det, sier Årstein.

Flere frivillige

En annen faktor som gjør at festivalen legger lista høyere i år, er at flere personer er involvert i arrangementet og som frivillige.

– Foreløpig har vi nesten 50 frivillige, noe som er nødvendig. Det er mye som skal gjøres fremover. Vi må leie inn toalett, bygge opp kjøkken, kafe og bar, kle scenen, skru sammen bord og mye mer, forteller Årstein.

Buer tror at flere involverte vil gi festivalen et løft.

– Oppslutningen er større. Stadig flere har meldt seg inn i Årsteinøya Forening, noe som viser at det er god interesse for festivalen. At det er flere som er engasjert, og flere som er med å bidra, betyr flere muskler, mer entusiasme og flere som skaper noe sammen. Det vil gi oss en ny dimensjon, sier Buer.

Slipper flere artister

Artistene som skal spille på ÅrsteinØYA i tillegg til de tre nevnte, er foreløpig Immer Wirkola, Rust holk, WWb Trio og Toraloo.

– Vi er ikke helt i mål med alle artistene og har mer på lager. Vi slipper dem etter hvert, sier Buer.

Ifølge Buer er artistene en viktig del av kvalitetsstempelet til festivalen.

– Vi er innstilt på å tiltrekke oss artister av det kaliberet vi trenger, noe som vil være en utvikling som skal foregå over år. Vi skynder oss langsomt, slår Nikolai Buer fast.

God planlegging

Ifølge Årstein unngikk gjengen bak ÅrsteinØYA å gå på noen smeller i forbindelse med fjorårets arrangement, fordi de var fremsynte og godt organisert. Det har de også vært under planleggingen av årets festival.

– Skulle det bli regn, for eksempel, flytter vi hele festivalen inn det store lagerbygget ved siden av festivalområdet. Men, vi håper selvsagt på like pent vær som i fjor. Det er en spektakulær plass å arrangere festival, hvor man kan se rett ut i Vestfjorden, med høge lofotfjell i alle retninger, og en fin, hvit strand i nærheten. Det blir spektakulær, slår Gunnar Årstein fast.