Anmeldelsesstatistikk er egentlig ganske meningsløst, syns politioverbetjent Geir Bendiksen ved Sortland lensmannskontor. Han printer ut og viser VOLs journalist: Kategorien vold, hva ligger egentlig i det? Alt fra håndgemeng på byen til vold mot barn eller ektefeller.

Og hva med kategorien «Annen»? Innenfor denne kategorien finnes for eksempel påvirkning av offentlig tjenestemann, brudd på våpenlovene, hatefulle ytringer, ildpåsettelse, brudd på serveringsloven, mishandling av dyr. Denne kategorien er det registrert flere anmeldelser innenfor i Vesterålen som helhet i første kvartal i år, sammenligna med i fjor, mens andelen i Sortland har gått ned med over 46 prosent.

Vold mot barn

Bendiksen ønsker gjerne å gå bak tallene. Først da kan man se tendenser, eller skille mellom engangshendelser eller tilfeldige hendelser og samfunnsproblemer.

Totalt sett, er det kun anmeldt tre flere saker i Sortland i perioden januar-mars i år sammenligna med samme periode i fjor. For hele Vesterålen er det en nedgang.

Kategorien vold ser ut som den står på stedet hvil i Sortland, med 12 anmeldte saker i denne perioden både i fjor og i år. For hele Vesterålens del, ser det ut som kategorien har gått ned. Men så enkelt er det ikke. Statistikken skjuler nemlig noe:

– Vold mot barn er noe av det som øker mest i vårt distrikt. Da er det for eksempel snakk om bekymringsmeldinger fra barnevernet, ansatte i barnehagen og lignende. Det undersøker vi, selvsagt, men det er ikke alltid grunnlag for dom eller tiltale, sier Bendiksen.

– Økt bevissthet

– Flere anmeldelser betyr ikke nødvendigvis at det er mer vold mot barn?

– Nei. Etterhvert som det snakkes mer om, blir det mer bevissthet rundt det, og da synker også terskelen for å melde fra. Folk er blitt mer oppmerksomme på signalene. Det syns vi er bra, sier Bendiksen.

Politiet har også de senere årene brukt mye ressurser på å styrke kompetansen på barn. Det er egne ansatte - også her i Vesterålen - som har spesialisert seg i avhør av barn, eller pedagogikk.

Selv om ikke alle saker som meldes, viser seg å være reelle etter nærmere undersøkelser, er politiet bekymra for at det har vært en økning.

– Vi er jo bekymra, selv én slik sak er grunn til bekymring, sier Bendiksen. Han sier slike saker kan være svært krevende å undersøke, og at barna må transporteres til Bodø eller Tromsø for avhør i såkalte barnehus.

Han understreker at slike statistikker ikke nødvendigvis er så talende. Banale ting som hvorvidt det er dårlig vær i lange perioder, slik at folk går mindre ut, kan påvirke kriminalitetsstatistikken. I tillegg må man også se på tallene over tid, og tendensen i Vesterålen, som i resten av landet, er at kriminaliteten går ned.

Fyll og sedelighet

Mange av sakene politiet i Vesterålen får i fanget, handler om rus - for eksempel promillekjøring, slåsskamper på utesteder eller overgrep der en eller begge parter er sterkt beruset.

Der menn skiller seg ut som gjerningspersonen i spesielt vold- og sedelighetssaker, er det derimot liten eller ingen forskjell mellom kjønnene når det gjelder narkotikakriminalitet og trafikkriminalitet, ifølge Bendiksen.

Spesielt når det gjelder vold og overgrep, er ikke Bendiksen i tvil: spesielt menn må bli mer ansvarlige i fylla.

– Vold mot menn, foregår ofte på utesteder. Det er da som oftest snakk om slåsskamper mellom to eller flere personer. Når menn leser dette, bør de ta seg i akt: hadde de vært edru og noen hadde kommet med en slengkommentar i taxikø, hadde det ikke blitt noen voldelig konfrontasjon ut av det, sier han. Ifølge Bendiksen skjer det at også kvinner slåss på for eksempel utesteder, men dette er så sjelden at man blir overraska hver gang, ifølge ham.

Når det gjelder overgrep, er flere av sakene som anmeldes i Vesterålen, saker der kvinner har blitt utnytta seksuelt av menn de kjenner.

– Da er det gjerne slik at bekjente ruser seg, enten alkohol eller andre rusmidler, jenta går og legger seg, eller slokner. Så kommer en bekjent inn, og tar seg til rette, sier Bendiksen. Ifølge ham kommer disse anmeldelsene fra både tenåringer og voksne kvinner. Det kan ofte ha vært noe flørting eller kyssing i forkant, men det forsvarer ikke å forgripe seg på en berusa person.

– Bekymringa er jo at det i det hele tatt skjer. At en gutt tar seg til rette på en jente som er ute av stand til å motsette seg det. Der jobber vi også mye med holdninger, vi har for eksempel folk som reiser rundt til skoler og samarbeider med ruskoordinator om forebygging. Vi jobber spesielt opp mot russen, sier Bendiksen.

Sedelighetssaker er også en kategori i vekst hos vesterålspolitiet. Det gjelder alt fra overgrep av typen skissert over, til sex med mindreårige, og deling av bilder og lignende.

Usynlig kriminalitet

Der vold mot menn gjerne kan være synlig - i form av for eksempel slåsskamper på byen - er volden mot kvinner mer usynlig. Det er gjerne vold som skjer i hjemmet. Bendiksen mener det er viktig å løfte fram dette.

Noe kriminalitet kan virke usynlig om man kun opererer i den analoge sfæren - men tar opp stadig mer av politiets tid og ressurser. Det gjelder kriminalitet som primært foregår på nettet. Det kan være alt fra mobbing ungdommer i mellom på sosiale medier, til trusler, seksuelle overgrep eller ulovlig deling av bilder.

– Dette er en trend i hele verden. Det er tendensen. Før var kriminaliteten gjerne skadeverk, vinning, innbrudd. Nå har det endra seg, slik at en stor andel av kriminaliteten foregår på nett og sosiale medier, sier Bendiksen.

Ulovlig spredning av bilder, i sær private bilder, slik det har vært ekstra mye fokus på etter at det kom fram at håndballspiller Nora Mørk hadde opplevd å få slike bilder spredt mot sin vilje. Det er primært ungdommer som er involvert i slike saker, ifølge overbetjenten.

– Det dukker sjelden opp slike saker hos voksne. Det gjelder gjerne et kjærestepar som har tatt private bilder av hverandre, eller sendt av seg selv. Så blir det slutt, hvorpå en av partene sender ut disse bildene til andre, sier Bendiksen.

Noen kan oppleve at bilder tatt for 10 år siden plutselig dukker opp på nettet. Og flere av bildene er tatt av mindreårige. Seksualiserte framstillinger av barn er ulovlige, det hjelper ikke å si at en 13-14-åring kan se voksen ut, påpeker Bendiksen. Han tror en del ikke er klar over at det er ulovlig å dele nakenbilder av andre.

– Vi opplever at det er en del som ikke virker å forstå at det er ulovlig. Derfor jobber vi med holdningsendringer.

Narkotika-bekymring

Narkotikabruk og -salg er noe som opptar politiet i Vesterålen, som andre steder i landet.

– Trafikk- og narkotikasaker får veldig mye oppmerksomhet. Vi er selvsagt bekymra for dette. Mye av kriminaliteten er skjult, det kan gjelde salg og bruk som foregår utenfor samfunnets radar, sier Bendiksen.

– Vi er bekymra, for vi merker at det er narkotika i omløp som vi gjerne skulle sluppet. Men vi opplever ikke at det er noe stort problem med at ungdommer havner i tunge rusmiljøer, mye overdoser eller annet de kan se på større steder, sier Bendiksen. Han sier at det er narkotika i bruk over hele regionen, men at det er mest i tettbygde strøk.

Han sier politiet så langt som mulig følger opp tips.

– For eksempel, om vi får tips om spesifikke bilister som kjører altfor fort, eller spesifikke strekninger der det foregår mye, så setter vi inn ekstra ressurser. Det samme gjelder for eksempel om vi gjentatte ganger får meldinger om slåssing på samme utested.

– Politiet tar tak i kriminalitet. Det er ikke slik at vi unnlater å etterforske saker. Men vi må forholde oss til straffeloven, straffeprosessloven, og begrensninger i inngrep i privatlivets sfære, eller privat eiendom, sier han.