Kina avslørte nylig stor smugleraktivitet av norsk laks fra Vietnam til Kina, der 720 tonn skal være stoppet på grensen, skriver Fiskeribladet. Ifølge avisen opplyser kinesiske myndigheter at det er snakk om svært mye frossen, norsk laks i tollbeslagene.

Denne fisken skal være sendt fra Vietnam og deretter smuglet inn med båt til de kinesiske byene, Guanzhou, Shanghai Shenzhen og Beijing. Det store spørsmålet blir da fra hvilke norske bedrifter laksen kommer fra.

Mandag publiserte IntraFish og Fiskeribladet en liste over 32 norske selskaper som eksporterte laks til Vietnam i 2017. På den listen står både vesterålsbedriftene Nordlaks, Lerøy Seafood og Cermaq. Totalt ble eksportert 29.000 tonn laks til Vietnam i 2018, der 23.000 tonn var såkalt hel fisk.

Har ikke benyttet Vietnam som omvei

Markedsdirektør i Nordlaks, Merete Nygaard Kristiansen, sier til Fiskeribladet at de har sendt noen små partier med laks til Vietnam. Hun forteller at Nordlaks har solgt en viss mengde laks til det asiatiske landet, men påpeker at vietnameserne helst foretrekker stor fisk.

– Nordlaks er utestengt fra Kina, og vi har ikke benyttet Vietnam som en omvei for å få tilgang til et marked vi er utestengt fra, sier hun til Fiskeribladet.

Kristiansen bekrefter at Nordlaks selger fisk til flere eksportører, men vil ikke bekrefte hvilke selskaper de har solgt til, og kan heller ikke si ikke si hvor mye av fisken til Nordlaks som har endt i Vietnam via andre. Årsaken, ifølge Nygaard Kristiansen, er at Nordlaks ikke har tilgang til kundelistene hos eksportørene som kjøper fisken deres.

Vil få re-godkjennelse

Ifølge markedssjefen har Nordlaks et ansvar for å ikke utnytte omveier for å unngå handelsrestriksjoner, og understreker at Nordlaks ikke har sett på Vietnam som en omvei for å få tilgang til det kinesiske markedet.

– Vårt fokus har lært å samarbeide å få på plass en re-godkjennelse, slik at vi kan få tilgang til det kinesiske markedet, sier hun til Fiskeribladet.

Manglet oversikt

Mens noen av selskapene sier at de har solgt noe hel laks, er det flere selskaper som ikke har svart på Fiskeribladets henvendelse. Disse er Salmar Ocean Supreme Sekkingstad Coast Seafood Norwell Icemar Silverred Norway / Sirena

Et selskap som innrømmer at de har solgt fisk til Vietnam, er Front Marine i Bergen. De forteller til Fiskeribladet at de ikke vet om fisken gikk til Vietnam eller Kina, siden det ikke var noe de spurte om da de solgte.