Moren til gutten, Ann-Hege Kristiansen, var like ved da det skjedde. Om ikke kunne det gått ille, frykter hun.

– Vi var ved huset til guttens besteforeldre. Rett ved, i grøfta, ligger det en kommunal kum og ei grøft. På grunn av snøsmelting var det en del is og vann og en stor dam på 50 centimeters dybe. Jeg sto og pratet med faren min da sønnen min oppdaget det som for han så ut som en stor sølepytt. Jeg sa flere ganger til han at han ikke skulle gå oppi, men han gjorde det likevel.

Det endte med at gutten plumpet oppi dammen og med ett sto med vann opp til halsen.

– Han så ikke hvor dypt det var og med ett sto han med vann opp til halsen. Han hadde på seg glatt regntøy og ville ikke klart å komme seg opp fra dammen på egenhånd på grunn av is og vann. Heldigvis var vi der slik at vi kunne hjelpe han, sier moren.

Hendelsen skjedde i Myrveien på Andenes.

I etterkant av episoden har gutten blitt redd.

– Han har nok blitt skremt av episoden. Han sier selv han ikke skal gå, men kun kjøre forbi stedet hvor det skjedde, sier moren.

Hun forklarer at fireåringen er stor for alderen, og at det gjorde at hodet kom over vann:– Om det hadde vært et mindre barn, hadde hodet vært under vann. Alle barn elsker jo vann og sølepytter og de klarer ikke å se hvor dypt det er. Så om barn går her alene og lar seg friste, kan det bli skummelt.

Har snakket med kommunen

Kummen som det er snakk om ble anlagt på 70-tallet. På det tidspunktet lå veien også på samme nivå som kummen. Siden den gang har veien blitt hevet, noe som har ført til ei grøft hvor kummen ligger i bunnen og egentlig ikke er egnet for å ligge så lavt. Det har ført til at området rundt kummen har blitt stående under vann flere ganger om året, spesielt på våren.

Hans Kristiansen er bestefar til fireåringen. Han var til stede da hendelsen skjedde.

–- Du har i lengre tid forsøkt å få kommunen til å heve kummen?

– Ja, det har jeg gjort i flere år. De sier ja, og vi skal gjøre det til sommeren. Så glemmer de det. Jeg har vært hos kommunen tre ganger nylig, sist forrige torsdag. Da kom det en kar. Han så litt på kummen, og begynte å prøve å dra opp det frosne. Han sa han skulle tilbake fredag i forrige uke, men ingen kom. Det kom folk hit igjen mandag denne uka, en av dem kastet salt på for å få det frosne til å tine. Jeg var innom hos kommunen tirsdag denne uka, men fikk beskjed om at han som kunne noe om dette, var opptatt og ute på oppdrag.

Kummen står fortsatt under vann.

– Da jeg bygde her, satte vi huset litt høyere enn kommunen sa vi skulle. Etter et års tid, ble det fylt på grus på veien. Et år etter det, asfalt. Så mer grus. Nå er veien høyere enn sokkelen på huset her. Vi må også ha et sluk og drenering over den nye veigrensa for å ikke få vann i huset. Veien er hevet, og det er ikke gjort noe med kummen. Den er nå 60 cm. lavere enn terrenget. Derfor farlige forhold med overvann på denne tida av året.

– Kommunens kum

– Dere har ikke vurdert å sette opp skilt?

– Det er ikke min kum, det er kommunens. Jeg vil bare ha den tømt. Det er jo direkte farlig sånn som det er nå. Skolebussen stopper her, og de yngste ungene er ikke så store. Det er også barnehage i nærheten, og på grunn av at butikken ligger i nærheten, er det mange foreldre og unger som bruker veien, sier Kristiansen. Han sier at problemet oppstår årlig.

Farlig for flere

Kristiansen påpeker at grøfta hvor kummen ligger nå mest er som et lite tjern. Det er et problem for flere, hevder han.

– Det er stadig vekk folk som tråkker der, og biler har kjørt oppi hullet. Det ligger like ved asfaltkanten.

Kristiansen sier at det for flere år siden var slik at kommunen selv sa at kummen måtte heves.

– De sa det må legges opp en ny asfaltering, så blir det samme høyde på veien og kummen. Men det har vært så mye utskiftinger i kommunen, virker som det er en ny person hvert år, så da må saken forklares på nytt hver gang. Derfor glemmer de det fra år til år.

– Vet ikke

Teknisk sjef i Andøy kommune, Arne Blix, sier at han ikke er kjent med problemet.

– Jeg har sendt dette videre til noen som jobber med dette. De visste det heller ikke, men skulle snakke med «gutta på gølvet». Så snart jeg får vite noe mer, skal jeg kontakte deg, sier han.

VOL fikk onsdag ettermiddag kontakt med Stein Andreassen i teknisk avdeling i Andøy kommune.

Han forteller at han ikke kjenner saksgangen om kummen og at VOLs henvendelse er det første han hører om denne spesifikke saken.

Den omtalte dammen og kummen, hvor fireåringen sist søndag sto fast. I bakgrunnen ser vi kommunen bil. Bestefaren til gutten har satt en hagestol over kummen for å markere stedet.

– Jeg måtte ta en runde med gutta på avdelingen. Vi har vært ute og forsøkt å tine av kummen for å få ned vannstanden. Foreløpig uten hell. Men historikken du sikter til her, kjenner jeg ikke til, sier han og fortsetter:

– Det jeg kan si er at det er mange kummer i kommunen som er verre enne dette. Her er det snakk om 40 centimeter overvann. Det er frosset i kummen, noe som gjør at det blir oversvømmelser. Kummen er likevel lukket og er ikke farlig sånn sett. Likevel skjønner jeg jo at folk er redd for barna sine.

– Vi kommer i løpet av våren og sommeren til å få utbedret dette, slik at vi forhåpentligvis unngår å få slike perioder med overvann som nå.

Han sier videre at det er et velkjent problem på denne tida av året.

– Det er mye snø og smeltevann og da er det et problem som vi har flere plasser. Vi jobber på spreng for å bistå og løse problemer der vi kan. I dag har jeg snakket med huseieren i Myrveien og forklart at vi nå tar tak i dette.

Da Andreassen var ute og sjekket kummen onsdag ettermiddag, var grøfta fylt med vann. Tidligere på dagen hadde den vært tom for vann. Snøsmelting i løpet av dagen, vil føre til at dette blir en fast syklus frem til snøen er borte. Målet er å løse problemet slik at dette ikke forekommer igjen neste vinter.

For ordens skyld gjør vi oppmerksom på at nyhetsredaktør i Andøyposten, VOLs «søsteravis», Tony Gulla Sivertsen, er far til den omtalte gutten.