Fredag var det duket for dag to i Tinden-rettssaken.

Første dag gikk til innledninger fra advokatene Morten Berg og Henning Brath og partsforklaringer fra Frid Halmøy og styreleder i Stiftelsen Tinden Handelssted, Asle Sørdahl.

Fredag var det duket for føringen av fire vitner fra saksøker Frid Halmøy. Det var så satt av én time og førtifem minutter til saksøktes vitner.

I sakens første dag kom det frem at forholdet mellom saksøker Frid Halmøy og styreleder Asle Sørdahl var betent. De to har to vidt forskjellige syn på hvordan Tinden skal drives. Sørdahl mener en må tjene penger på besøk ved å blant annet ha billettsalg for å få adgang til Tinden-anlegget. Dette har han også hatt styret med seg i. Halmøy på sin side mener dette bryter med tradisjonene i Tinden og praksisen om at det skal være et sted for allmennheten.

Sørdahl på sin side fortalte i retten torsdag at årsaken til at Frid Halmøy ble fjernet fra styret 20. september 2016, var at hun hadde opptrådt i strid med vedtak gjort i styret ved flere anledninger. Dette dreide seg i hovedsak om en påstått vegring mot å innføre billettsalg samt en utleie-tvist til Arctic Sea Kayak Race.

Etter avsettelsen ble det i 2017 vedtatt i styret at Halmøy-familien mistet rett til plass i styret, samt boretten på Tinden. Dette var stadfestet i vedtektene med at vedtektsrett skulle gå bort når siste barn av Skjalg Halmøy gikk bort.

Les om Stiftelsestilsynets vurdering her.

Ville så tvil

Frid Halmøys advokat, Morten Berg, forsøkte å så tvil om vedtaket rundt avsettelsen av Frid Halmøy var riktig i sin vitneførsel fredag.

Karl Albrektsen var første vitne. Han har vært styremedlem siden juni 2016.

Han fortalte at han ikke opplevde at det ble fattet et vedtak om å avsette Halmøy, men at man ble enige om å «teste» en avsettelse med Stiftelsestilsynet.

På spørsmål fra Henning Brath om årsaken til at styret kom frem til at de ville fjerne Halmøy, svarte han:

– Det har vært en mistillit som har gått tilbake i tid, før min tid i styret. Så vidt vet, var hovedgrunnen til at styret ønsket å fjerne henne, denne hendelsen med Arctic Sea Kayak Race.

Albrektsen bekreftet så overfor dommerfullmektig, Morten Lie, at Halmøy ikke hadde fått mulighet å føre sin sak for styret.  Årsaken til dette var at hun var inhabil. Asle Sørdahl ble ifølge Albrektsen funnet habil til styremøtet. Dette ble testet i Stiftelsestilsynet.

Opplysningene til Albrektsen ble bekreftet av et annet styremedlem, Sverre Tåga. Han kunne dog ikke huske at habiliteten til Sørdahl ble vurdert.

På spørsmål om hvorfor Halmøy ble fjernet, sa han:

– Sitter en i et styre så har en et ansvar. Føler en ikke at man kan ivareta det fullt ut, kan en trekke seg. Har en opptrådt illojalt over tid, må en kanskje bes om å fratre.

På spørsmål fra Berg om Tåga mente styret hadde rett å avsette Halmøy, svarte Tåga at han ikke visste.

Konfrontasjonen

Sentralt i rettens første dag var en konfrontasjon mellom Frid Halmøy og Asle Sørdahl 26. juli 2016. Versjonene om hva som skjedde er vidt forskjellig fra Halmøy og Sørdahl. Fredag kalte Morten Berg inn et vitne fra Arctic Sea Kayak Race, Øystein Underberget, som redegjorde for hva som skjedde. Han forklarte at deler av arrangementet var på en teltleir på Tinden, mens andre bare var innom. Vitnet var av den delen som kun var innom. Underberget ankom med kursdeltakere og traff på Frid Halmøy som forklarte at Asle Sørdahl hadde bedt dem forlate stedet.

– Frid ba oss bli med og hilse på og snakke med Sørdahl. Der ble det gjentatt at vi hadde en time på å forlate stedet, at vi var uønsket og at det var udiskutabelt.

Vitnet forklarte at Sørdahl ikke truet, men at han var bestemt.

Vitnet forklarte at han ble igjen for å ta hånd om Frid Halmøy, siden hun var oppskaket. Han hørte Frid Halmøys ende av den omtalte samtalen med politiet og forsto det slik at politiet ville be styreleder Sørdahl forlate stedet.

Asle Sørdahls kone, Unni Sørdahl, fikk etter lunsj uttale seg. Hun støttet opp om den forklaringen mannen kom med under sin partsforklaring torsdag.

Hun fortalte gråtkvalt fra vitneboksen om det at hun og familien ble møtt av en sint Frid Halmøy da de ankom Tinden 26. juli 2016.

– Jeg er ei sindig dame, men måten vi ble møtt på førte til at jeg tente på alle plugger, fortalte hun og beskrev videre at hun følte Frid Halmøy var flau over å ha blitt tatt i noe hun ikke fikk lov å gjøre, og dermed ble sint.

Episoden har satt sine spor.

– Vi fikk høre fra andre at Asle hadde blitt bortvist av politiet etter en hendelse. Dette gikk inn på meg og hele familien. Det var forferdelig, fortalte hun.

Manglende gjestfrihet

Astrid Rørtveit har i flere år vært en del av vertskapet ved Fiskeværet Skipnes, som ligger like ved Tinden. Da hun vitnet beskrev hun at samarbeidet mellom de to plassene i flere år har vært bra, men ikke i det siste.

– Tilbakemeldingen har dessverre vært at mange ikke har opplevd det å være der som okei. Det har med gjestfrihet å gjøre. Folk som er kommet som skal kjøpe is, ikke guidet tur, har møtt ei kald skulder.

Hun beskrev også samarbeidet med stiftelsen som god i årene frem til 2016, men at det ikke har vært det i etterkant.

Sørdahl kjente seg ikke igjen i dette og forklarte at det var investert i skilter på Skipnes og andre steder som informerer om kulturområdet i Øksnes Vestbygd.