– Jeg selger ekstra mye reker når jeg er på Stokmarknes. Det er ingen steder i Vesterålen hvor folk er like flinke til å spise reker som her, sier Rune Albertsen.

Hvorfor det er slik vet jeg ikke, men det har vel noe med at folk her er veldig opptatt av reker, legger han humrende til.

Jevnt sig

Albertsen kommer fra Hemnes i Kabelvåg og har base i Svolvær. Han er fisker på heltid og driver primært med reker. Da VOL stikker innom båten hans, ved kaikanten i sentrum torsdag formiddag, hadde flere personer vært innom for å kjøpe de røde, små delikatessene fra havet.

– Siget har vært jevnt i hele dag, der en god del personer har vært her, sier han.

Ventet hele vinteren

En av dem som kjøpte reker av Albertsen, var Rose Mari Pedersen, fra Raftsundet, men som er bosatt på Stokmarknes. Hun var sågar tilbake for andre gang i løpet av en halvtime.

– Jeg har ventet hele vinteren på at rekesesongen skal begynne. Det hører liksom med til våren og sommeren, og særlig når man har et glass hvitvin til, sier hun.

Jobber døgnet rundt

Rekene som Albertsen selger da VOL er innom, ble fisket natten før.

– Jeg har vært ute i hele natt. Jeg tråler på dagen og prøver å sove litt om natten, men det er ikke alltid jeg har tid. I natt ble det ikke noe søvn, men kanskje kommende natt. Da er jeg uthvilt til fredag slik at jeg kan fiske hele dagen og forhåpentligvis ha med meg mange kilo til å selge på Sortland lørdag, sier han.

Albertsen har ingen ansatte og gjør derfor all jobben selv.

– Fangsten er ikke stor nok til at det er lønnsomt å ha ansatte. Det hadde heller ikke vært nok arbeid dersom vi hadde vært to, sier han, og legger til at han hadde med seg 150 kilo med reker da han la til kai på Stokmarknes onsdag formiddag.

– Og nå har jeg nesten solgt hver eneste en, sier han.

Nedgang langs kysten

Ifølge rekefiskeren har rekeforekomsten i nord, gått noe ned de siste årene. Han mener at årsakene er flere.

– Det er en generell nedgang langs kysten, fra Vestlandet og nordover. En av grunnene er mest sannsynlig bruk av lakselus, som tar knekken på rekene. Skalldyr tåler nemlig ikke dette middelet, forteller han.

Høysesongen for rekefiskere, starter i sommer.  Albertsen regner med at han kommer til å selge atskillig mer per dag da enn han har gjort de siste par ukene.

–  På en bra sommerdag selger jeg nok det dobbelte av hva jeg gjør nå, som vil si minst 200 kilo, slår Rune Albertsen fast.

Overraskende oppgang

Tor-Edgar Ripman er markedssjef, skalldyr, i Råfisklaget. Han forteller rekefiske har vært ganske bra så langt i år, faktisk atskillig bedre enn forventet.

– Vi har hatt en brukbar start på året. Fjoråret var et dårlig år med lavt kvantum. Det har særlig vært et godt fiske i Eidsfjorden i Sortland. Rekefiske i Vesterålen er viktig. Til nå i år er det landet 121 tonn reker, med en snittpris på 87,22. Det er nesten tyve tonn mer enn på samme tid i fjor, da det ble tatt 103 Snittprisen da var på 79,3 kroner, sier han.

Bekymret for yngel

Det er likevel en faktor som bekymrer markedssjefen når det gjelder rekefiske resten av året, nemlig yngelblanding.

–  Fisken skiller ut småyngel tidlig på våren, noe som kan havne i reketråleren og i tråleposene til rekene. Det er ikke bra og kan påvirke volumet, slår Tor-Edgar Ripman fast.