– Det var to voksne menn ombord i båten som hadde vært på fisketur. De hadde bommet på kursen hjem, sier skipsfører på MS Hanøy, Jens Molund, til VOL.

Observert av Hurtigruta

Hendelsen fant sted torsdag ettermiddag, da småbåten holdt på å kjøre på feil side av en støtte. I den forbindelse traff båten en stein som støtten markerte. M/S Hanøy var i vanlig rutetrafikk på vei inn til Stokmarknes, da de fikk beskjeden om båten som holdt på å kantre.

– Vi gikk den vanlige ruten vår da vi ble ropt opp av Kystradio nord. Vi fikk melding om båten som hadde kjørt på grunn. Den hadde først blitt observert av Hurtigruta som kontaktet Hovedredningssentralen.  Båten fikk ny kurs og klarte seg. De to i båten var heldige. Vi pratet med dem og så til at de hadde det bra, før de satte kursen mot land for å legge til kai. Alt gikk helt fint, forteller Molund.

Har hjulpet båter før

Det var ingen personskader i forbindelse med hendelsen. Mannskapet på M/S Hanøy er ikke ukjent med småbåter som kommer i nød på havet.

– I fjor ble vi ringt opp da en sjark havnet på feil kurs. Vi avverget grunnstøting ved å kalle den opp slik at de ombord kunne endre kurs. Vi har også hatt flere andre tilfeller tidligere. Det er vår samfunnsplikt å hjelpe personer på havet, og vi stiller opp om noen trenger hjelp, sier han.

Får ikke godtgjørelse

Molund understreker at han og resten av mannskapet ikke får godtgjørelse dersom de må hjelpe noen på sjøen.

– Vi er ikke i beredskap og tjener penger på dette. Når noen observerer noe og som vi har mulighet til å sjekke ut, så gjør vi det, slår han fast.

Grunnfundament

Øyvind Aaade ved Hovedredningssentralen, sier til VOL at alle som ferdes på sjøen naturlig nok har ansvar for egen situasjon, men understreker at alle båter på sjøen har hjelpeplikt når det oppstår nødssituasjoner.

– Fundamentet i beredskapen på sjøen er det samvirke av frivillige og kommersielle aktører, som også inkluderer hurtigbåter og hurtigruter. Disse båtene har stor kapasitet og har rutinert mannskap med mye kunnskap. De er alltid godt å ha de i nærheten, sier Aadde.