– Det er et problem her i bygda. De som vokser opp her vil ofte bosette seg og kjøpe et eget hus her når de blir voksne. Og det er jo ikke bare de som har vokst opp her som har lyst til å flytte hit. Så det er synd at de som vil hit ikke kan finne seg et hus, sier Karin Olufsen, som sitter i styret til Strønstad Helselag.

Ønsker å bo på Strønstad

Selv om de kom til Norge rett før jul har de vært på husjakt siden sommeren, uten å få napp. Mens de leter etter hus bor de hos moren og stefaren til Tony.

– Det er ingen hus til salgs i det hele tatt. Vi har lyst til å bo her på Bømyr fordi familien min bor her, og fordi det bor mange barn i området. Barna våre går også på Strønstad skole, og vi har ikke lyst til å ta dem ut av skolen. Jeg jobber på Norlense, så det er kort reisevei til jobb, sier Tony.

Tony flyttet fra Norge til USA for tolv år siden, mens Amanda og barna er født og oppvokst der.

– Vi har ikke lett etter hus så lenge at vi vurderer å bygge ennå. Vi venter på papirene til Amanda, slik at hun kan jobbe. Vi har snakket litt om det, men vi venter til papirene er godkjent med å bestemme oss, sier Tony.

Kontaktet kommunen

Familien har også vært i kontakt med kommunen i håp om en løsning.

– Vi har tatt kontakt med kommunen og snakket om muligheten for at de kan bygge, og om mulighetene for at vi kan bygge. Men jeg har ikke hørt at det har kommet noen forslag fra kommunen. Men de har hjulpet oss med mange andre generelle ting, sier Tony.

– Men det er ikke godt nok, og dere kan ikke vente i mange år. Dere bør få svar om eventuelle byggeplaner, legger Benedicte Reinholdtsen, søsteren til Tony, til.

Vil bidra

Kommunen har planer om å bidra for oljevern- og miljøsenteret på Fiskebøl. Planen er at det skal komme et nytt boligområde i det samme området.

– Kommunen jobber med et større prosjekt i det området. Men det er et stykke fram i tid fordi vi blant annet må forhandle med grunneierne. Mye avhenger også av hva kostnadene blir. Vi har bare fire millioner kroner til oppføring av boliger. Vi kan dessverre ikke tilby familien et flunkende nytt hus. Men vi ønsker å hjelpe dem med å finne et nytt sted å bo, slik vi gjør for alle andre som ønsker å bosette seg i kommunen. For vi ønsker alle velkommen hit, sier spesialrådgiver for plan og utvikling Hans Chr. Haakonsen. De har også kommet med forslag til andre løsninger.

– Kommunen har sjekket med vårt eget selskap, Hadsel Eiendom. Men det var ingenting som var ledig. Så la vi ut en anonymisert annonse på Facebook, og da fikk vi tips om tre navn på det private markedet som vi har sendt til familien slik at de kan ta kontakt med dem selv, sier Haakonsen.

Familien bekrefter at kommunen har gitt dem tips til utleiere.

– Vi har ikke lyst til å leie, men kjøpe et eget hus, sier Tony.

Ikke noe nytt

Flere som bor i bygda synes det er synd at det ikke er hus til salgs.

– Det er tragisk når to voksne mennesker med tre barn kommer og slår seg ned. Akkurat nå bor de hos foreldrene, men det er klart at de vil ha et hus, sier Karin Olufsen.

Bygda trenger også tilflyttere for å kunne fylle skoler, barnehager og få inn ny arbeidskraft.

– Det er synd at det ikke finnes botilbud på Strønstad. De som finnes er langt unna bygda, sier daglig leder i Norlense.