Det er full fart på gården til Tom Henriksen i Bø.

– Jeg har 30 kyr som skal kalve. Derfor er jeg ofte i fjøsen. Ved 03.00-tiden natt til lørdag var alt i orden. Da jeg kom i fjøsen ved 08.00-tiden lørdag morgen var to oksekalver borte. Jeg hørte lyden av dem fra fraukjelleren, sier Henriksen.

DISSE TO: Det var disse to kalvene som ble berget av brannvesenet i Bø. Foto: Geir Bjørn Nilsen

Ved 09.00-tiden ringte han brannvesenet i Bø. Og der rykket man raskt ut.

– Det gikk 20 minutter fra jeg ringte til de var her alle mann. De skal ha all ære for en utrolig innsats. Uten dem hadde det gått veldig galt, sier Henriksen og anslår at det gikk under en time fra han ringte til de to kalvene var ute av kjelleren og i god behold.

– Jeg vet ikke helt hva som har skjedd. Trolig har de slåss i bingen og klart å løfte ut ei stålrist. Jeg har aldri opplevd noe lignende i de årene jeg har drevet gården, sier han.

GLEDE: Tom Henriksen og Marita Johnsen er glad for at kalvene til høyre har det godt. Foto: Geir Bjørn Nilsen

11 mann rykket ut

Da alarmen gikk hos brannsjef Rune Dahl, rykket 11 mann ut til gården på Straumsjøen.

– Utfordringen er at man ikke kan gå inn i en møkkakjeller uten maske, så det ble en røykdykkerinnsats. Vi fikk inn stiger og paller og klatret inn. Vi fikk stropper rundt halsen på kalvene. En nabo kom med en minigraver som vi brukte til å dra dyrene bort til et hull i veggen. Det var rundt to meter dypt i kjelleren og dyrene veier rundt 300 kilo, så det var ikke noe vi hadde klart for hånd. De var i god stand da vi fikk dem ut, sier Dahl.

Marita Johnsen med den ene kalven som hadde uflaks. Foto: Geir Bjørn Nilsen

– Flott innsats

Han er godt fornøyd med innsatsen til brannkorpset sitt.

– Korpset består av 20 mann. Vi er 10 mann pluss på hver eneste utrykning. Det er artig siden det er frivillig mannskap. Og de gjorde en flott innsats alle mann, sier Dahl.