De siste ukene har faregraden for snøskred jevnt over ligget på tre - betydelig snøskredfare. I helga ble den i deler av Nordland satt helt opp til fem - ekstremt høy snøskredfare - her i Vesterålen var den fire, stor snøskredfare.

Ikke helt over

Mandag er snøskredfaren satt ned igjen, helt ned til moderat. Det betyr ikke at man bør tenke at faren er helt over, advarer Fylkesmannen i Nordland.

– Selv om snøskredfaren har blitt mindre, kan det fortsatt bli utløst skred. Folk bes derfor om å holde seg unna skredterreng, sier fylkesberedskapssjef Karsten Steinvik hos Fylkesmannen i Nordland i en nyhetssak på fylkesmannens nettsider.

Det har ikke gått store skred i perioden med ekstrem skredberedskap, men det har gått flere små skred, og også vært tegn på skredfare i terrenget.

Flere skredmeldinger

I NVEs varslingstjeneste for skred, er det lagt inn blant annet følgende fra Lødingen fredag:

«Mange drønn i går ettermiddag, særlige i østvendte sider.» Snøen beskrives som løs og våt, spesielt på toppen, og i varslingstjenesten er det flere meldinger om snøskred, i blant annet Vågan og Kvæfjord, som denne meldinga fra Vågan:

«Det har gått skred i de fleste bratte sider vi har passert på veien hit fra Henningsvær. Det er tåke så man har lite sikt til høyfjellet. Det regnet kraftig i natt.»

En melder har også meldt om flere naturlig utløste flakskred i Sortland, anslått til 6-10 forskjellige.

– Skal vurdere varselet

Likevel var det få som selv fikk med seg skred. Var det riktig å øke beredskapen slik, eller mister folk respekten for varslene?

– Vi har hatt en vinter med dårlig snødekke. Da vi fikk et varsel med så mye regn på det snødekket, vurderte vi det til meget stor snøskredfare i Helgeland, og stor i store deler av Nordland. Det er rett og slett fordi det er erfaringsmessig går mange skred, og store skred, når det kommer regn på et så ustabilt snødekke, sier Rune Engeset i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

Ifølge Engeset gikk det mange skred i helga, men de fleste gikk utenfor allfarvei.

– Det har gått mange skred, vi har registrert noen av dem. Når det er uvær, får vi veldig få observasjoner, fordi folk ikke kommer til i skredterrenget. Vi fløy med helikopter fra Bodø og inn på grensa til det kraftigste regnet i Helgeland, da ble det observert flere hundre løssnøskred, og noen titalls flakskred. Det er tydelig at det har gått mange skred i det området, sier han.

Nå skal NVE, Meteorologisk Institutt og Vegvesenet vurdere om det var riktig å sende ut varselet som kom.

– Om varselet slår til eller ikke, det skal vi ta en gjennomgang av. Det er for tidlig å si, vi har fått varsler om mange middels store skred som har gått i området, og vi mangler en del observasjoner fra de mest utsatte områdene, som vi venter på. Så er det selvsagt avhengig av hvor mye regn og nedbør som kom. Vi skal ta en gjennomgang av varselet som ble sendt ut, sier Engeset.