Flere bekjente av tidligere prost i Hadsel, Olav Holten, fikk mandag morgen en e-post fra hans konto hvor det sto han sto fast i Ukraina og ba om å få tilsendt penger. Han var ikke i Ukraina, var ikke fri for penger og hadde ikke sendt e-posten. Han lå nemlig og sov hjemme på Stokmarknes.

– Jeg fikk en telefon fra en bekjent klokken åtte i morges som lurte på om jeg var klar over dette. Han visste jeg ikke var i Ukraina og ante uråd. Da måtte jeg stå opp og begynne å nøste, sier Holten.

Da han logget inn på kontoen var innboks og utboks tom for e-poster og etter hvert tikket det inn meldinger og telefoner fra flere bekjente som også hadde fått e-posten. Så og si alle på adresselista hans hadde fått e-posten. Såvidt Holen kjenner til, gikk ingen på svindelforsøket.

– Til å begynne med var jeg redd de hadde hacket bankkontoer også, men det hadde de ikke.

Eposten som ble sendt ut fra Holten sin epost så slik ut. Skjermdump

Fikk hjelp

Holten fikk så hjelp av datteren til å få kontroll på kaoset.

– Hun kom og begynte å sjekke for meg. Hun fant ut at dette hadde sitt utspring fra en innlogging på kontoen min i Nigeria, forteller Holten og fortsetter:

– Hvordan de har hacket seg inn og hvordan de har fått passordet mitt, vet jeg ikke. Men de har klart det.

– Hva syns du om dette?

– Det er jo en skremmende opplevelse. I alle fall så lenge jeg ikke visste omfanget. Jeg ante jo ikke hvor mye som var hacket. Det går jo bra, jeg er jo ikke skadelidende på noen måte sånn sett. Men det er jo skremmende å se hvor lett en kan bli hacket, sier Holten som nå har skiftet passord på alt av kontoer.

– Nå føler jeg meg ganske trygg på at dette er et tilbakelagt kapittel. Nå skal jeg legge meg å sove en middagshvil, sier han.

Flere hacket

Holten er ikke den eneste som ble hacket i dag. Også Kåre I. Skulbru ble offer for svindelforsøket i helga slik Lofotposten skrev om i dag.

Dinside har tidligere skrevet om forholdsregler for hva en kan gjøre for å sikre seg mot svindelforsøk.