I juni i fjor ga Sortland kommune en mann bosatt i Sigerfjord dispensasjon for å bygge en flytebrygge på egen tomt. Det var knytta en del forutsetninger til dispensasjonen, blant annet måtte originaltegningene i søknaden endres noe.

Må fjerne

Ettersom kommunen ga grønt lys, begynte vedkommende å bygge. Men en av naboene reagerte sterkt på dette. Han mener det er brudd med vern av strandsonen og allmennhetens rett til fri ferdsel, at nabovarslet for arbeidet ikke er fullstendig nok, og at søker har unnlatt å informere om flere ting - blant annet at deler av arbeidet var påbegynt før søknaden ble sendt.

«Til sist er og bemerke at denne søknaden fra søker føyer seg inn i en lang rekke med ukorrekte og feilaktige søknader med påfølgende ulovelig byggeaktivitet i strandsonen. Når vedkommende ikke behersker eller ikke vil skrive - sende korrekte søknader kan en undres på om dette for og lure-villede naboer og Sortland kommune med hensikt? Dette har jeg forøvrig bemerket i tidligere varsel,» står det blant annet i klagen fra naboen, som er på 99 sider, med vedlegg.

Han skriver at han er bekymra for nedbygging av strandsonen i Sigerfjord, og for at den om tjue år vil være helt utilgjengelig for allmennheten.

Naboens klage førte til at saken ble tatt opp på nytt i formannskapet, som opprettholdt sitt forrige vedtak og oversendte saken til Fylkesmannen. Fylkesmannen ga naboen medhold, og opphevet kommunens dispensasjon.

Dermed sendte kommunen ut varsel om at vedtaket var omgjort, og at brygga måtte rives. Adkomst til brygga blir fjernet i løpet av våren, lover eieren.

Bitter nabostrid

Tomteeieren som har bygget flytebrygga, har påklaget dette vedtaket. Han får rådgivende bistand av Alpha Consulent, altså Rolf Lossius. Ifølge Lossius ønsker de ikke å uttale seg om saken så lenge klabehandlinga pågår.

Naboen har gjennom flere henvendelser til kommunen, hevdet at flytebryggeeieren ikke ønsker å samarbeide med de andre naboene. Han har fått tilbud om å ha båten sin ved brygga til den lokale båtklubben, i stedet for å anlegge flytebrygge med fortøyning, ifølge klageren.

Klageren har også sendt flere henvendelser til Fylkesmannen, hvor han redegjør for hvorfor han mener fylkesmannen må oppheve kommunens vedtak og kreve brygga stanset.

I et brev sendt fra Alpha Consulent til kommunen, skriver Rolf Lossius at de opplever at Fylkesmannen har basert sin avgjørelse på disse brevene til naboen, som de ikke har fått kommentert. De mener ikke brygga kan omtales som et inngrep mot strandsonen, blant annet fordi de nærmeste naboene er henholdsvis et grøntområdeog et næringsområde. Det er ifølge brevet fra Alpha 600 meter til nærmeste boligfelt. I tillegg viser de til at det historisk sett har vært bygg i fjæra der, for eksempel båthus.

Ikke gitt opp

De skriver også at eier av brygga er i gang med å lage en avtale med en lokal dykkerklubb om bruk av den, dermed kan man ikke si at det kun er et privatiserende tiltak, mener selskapet.

Konsulentselskapet reagerer også på at Fylkesmannen skriver i sitt avslag at de er kjent med at det planlagte tiltaket er mindre enn det først ble søkt om, etter dialog med kommunen, men samtidig skriver at de ikke har sett den nye søknaden. Avslaget er dermed basert på opprinnelig søknad.

Hverken eier av den aktuelle tomta, eller naboen som har klagd, har gitt opp. Naboen har vært pågående i sin kontakt med kommunen, og noe av kommunikasjonen med ham omtales slik et referat fra kommunen fra desember i fjor:

«Henvendelser fra [nabo] vedr. forhold på eiendommen [tomtenummer] har i den senere tid vært av en karakter som av saksbehandlerne oppleves som truende. Det har blant annet blitt uttalt at [han] innehar kompromitterende opplysninger, som han har skrevet ned i et brev som vil komme til å koste navngitte medarbeidere jobben. Dette brevet vil han sende til kommunen dersom saksbehandlerne ikke følger opp nevnte forhold på en måte som [han] anser som tilfredsstillende.»

Ifølge byggesaksbehandler Kato Lund i Sortland kommune, er tonen mellom den aktuelle naboen og kommunen nå god.

– I etterkant av møtet som du refererer til, har naboen bedt om (og fått) 3 møter med meg. I tillegg har han sendt to brev. Siste møte var tidligere i dag, og tonen var god, sa Lund til VOL 18. april.