Strålevernet har gjort helseforetaket Nordlandssykehuset oppmerksom på at de ikke er fornøyd med rapporten om utslipp av radioaktive stoffer og håndtering av radioaktivt avfall ved virksomheten. Det er rapporten for 2016 som Statens strålevern reagerer på.

Mangelfult

– Årsrapporten er mangelfull og Nordlandssykehuset HF må sende komplett årsrapport til Statens strålevern som vedlegg til årsrapport for 2017, skriver seksjonssjef Solveig Dysvik i Statens strålevern i en henvendelse til Nordlandssykehuset HF.

– Årsrapporten er mottatt innen fristen og viser at virksomheten har overholdt utslippsgrensene for technetium-99m, jod-131, jod-123, indium-111 og radium-223. Årsrapporten er imidlertid mangelfull, og Nordlandssykehuset må sende komplett årsrapport til Statens strålevern som vedlegg til årsrapport for 2017, heter det fra Statens strålevern.

I den kritiske henvendelsen til helseforetaket skriver strålevernet at årsrapporten mangler beskrivelse av virksomhetens håndtering av radioaktivt avfall, oversikt over lagret avfall per 31.12. 2016, videresendt radioaktiv avfall, eventuelle ulykker, uhell og unormale hendelser, og eventuelt avvik fra gjeldende krav.

– Årsrapporten inneholder heller ikke utslippstall for alle nuklidene som er omfattet av tillatelsen, og utslippstall for Ga-97 og Se-75 er ikke inkludert i tabellen med oversikt over samlet utslipp per år. Statens strålevern understreker at nullutslipp skal rapporteres.

Statens strålevern ber helseforetaket om å skjerpe sine rutiner for årlig rapportering. De forventer at sykehuset i framtiden leverer komplett årsrapport som omfatter alle relevante punkter i retningslinje for årsrapportering.

Må rapportere

Helseforetaket Nordlandssykehuset får listet opp en rekke punkter som de må rapportere til Statens strålevern. De må beskrive hvordan virksomheten håndterer radioaktivt avfall. De må rapportere en oversikt over lagret avfall per 31. desember 2016. De må oppgi utslippstall for stoffene Ga-67 og Se-75. Nordlandssykehuset må også lage en oversikt over videresendt radioaktivt avfall fra helseforetaket. De må også rapporter om eventuelle ulykker, uhell og unormale hendelser og hvordan disse er fulgt opp, heter det.

Enhetsleder Tove Grøvnes ved Nukleærmedisinsk enhet i Nordlandssykehuset opplyser at årsrapporten omhandler alle enheter som Nordlandssykehuset rapporterer til Statens strålevern, men kritikken som er fremmet fra strålevernet gjelder ikke sykehusene i Lofoten og Vesterålen.

Nullutslipp

– I rapporten for 2016 hadde vi ikke tatt med 67Ga og 75Se fordi disse isotopene ikke ble brukt i 2016, men Statens strålevern ønsker da at vi skulle ha satt null i utslipp for disse. Dette er rettet opp i rapport for 2017. En revidert årsrapport for 2016 med oversikt over lagret avfall ble ettersendt da vi oppdaget at det var utelatt, sier enhetsleder Tove Grøvnes ved Nukleærmedisinsk enhet i Nordlandssykehuset.

Radioaktive kilder

Hun opplyser at det har ikke vært ulykker eller meldte avvik i forbindelse med håndtering av radioaktive stoffer i 2016 og 2017.

– Det var heller ikke noe retur av radioaktivt avfall i 2016. I 2017 har vi sendt radioaktive kilder i retur som avfall til avfallsanlegget på Kjeller, sier enhetsleder Tove Grøvnes til Vesterålen Online.