Messa er av de to største og viktigste møteplassene for sjømat i verden og er faktisk stor at man bare må glemme å rekke over alle standene i løpet av de dagene messa varer.

Med nærmere 1900 utstillere fra 75 land er i år forventet rundt 30.000 besøkende.

Standen til Arena Nordland, som er en fellesstand for flere sjømatbedrifter i Nordland, har som mål å fremme Nordland som Norges ledende sjømatfylke.

– Vi er kjempefornøyde med messas første dag, det har rett og slett kokt her på standen vår, sier prosjektleder Daniel Sowe fra Stokmarknes fra Fiskeriparken Egga Utvikling som kom ned allerede fredag forrige uke for å organisere standen.

Mange gode smaksprøver, ingen går sulten hjem fra sjømatmessa i Brüssel. Foto: Marianne Lovise Strand

Vant anbud

I februar i år vant fiskeriparken anbudet på prosjektledelse av Arena Nordland på verdens to største sjømatmesser i Boston og Belgia.

Sowe kom til Brüssel allerede fredag og Nordlands-paviljongen han har vært med på å bygge opp, er så absolutt presentabel.

Her finner vi blant annet også fire jenter fra 2. året på restaurant- og matfaglinja på Myre i full sving med å lage delikate smaksprøver til kundene, under ledelse av mesterkokk Halvar Ellingsen fra Sigerfjord. De hadde, mildt sagt, en hektisk dag der de sto og produserte på løpende band.  Men ungdommene ut som de ikke hadde gjort annet, de har blant annet blitt vant til å produsere under den årlige skreifestivalen og andre større arrangement de leverer catering til. Sammen med dem var lærer Wenche Ovik.

Fra utenfor messeområdet. Foto: Marianne Lovise Strand

Partnere

Myre Fiskemottak, Nordlaks og andre viktige sjømatbedrifter fra Vesterålen, hadde valgt å ha standene sine ved siden av Arena Nordland-standen og der var kunder innom kontinuerlig.

– I år er det første gangen vi har stand sammen med vår franske partner i Primex, representert ved leder Frederic Lebaron, sier Ted Robin Endresen, leder for Myre Fiskemottak og Børge Holm fra samme bedrift.

Da de tre herrene satte seg ned for å oppsummere messas første dag, var det med fornøyde smil og glimt i øyet.

– Messa deltar vi på hvert år, den er en veldig viktig møteplass for relasjonsbygging, både med eksisterende kunder og nye, potensielle kunder, sier Endresen.

– Vesterålen og Lofoten har den beste fisken i verden, konkluderer Lebaron og det er ingen tvil om at han er en mann som hva han snakker om.

Med store bokstaver framsnakker han flere fiskeribedrifter i Vesterålen og Lofoten, som han gjennom mange år har handlet med. Deriblant Nordlaks, som han har importert fra helt siden Inge Berg startet opp.

Fra messaområdet. Foto: Marianne Lovise Strand

Dronefoto

Å komme til Myre fiskemottak sin stand, var som å komme heim til Vesterålen. Dronefoto tatt av fotograf Torgeir Sørensen fra Sortland, fikk fram de vakre fjellene i Øksnes, Myre og fiskeribedrifter og båter prydet veggene, og med seg hadde de også Joakim Blix Jaksland fra Rekyl Reklame AS i Narvik som har stått bak profileringen.

På denne standen kjentes det litt som å komme til Vesterålen, og det var nok åpenbart også meningen.

June Nicolaysen fra salgsavdelingen til Nordlaks, var med å representere bedriften for tredje gang.

– Det er veldig stor interesse, kan hun smilende bekrefte.

Rundt bordene på standen deres, foregikk kontinuerlig møter mellom Nordlaks sine Asia-kontakter og eksisterende kunder. I tillegg er messa så absolutt stedet for å få potensielt nye kunder.

– Det er flott å være her og ganske så hektisk her på messa, men det sånn skal det jo være, sier Nicolaysen blidt.

Vesterålen og Lofoten har verdens beste fisk, konkluderer Frederic Lebaron fra Primex, som hadde stand sammen med Ted Robin Endresen og Børge Holm fra Myre Fiskemottak. Foto: Marianne Lovise Strand

12300 steg

Sjømatmessa foregår på Brüssels utstillingsområde, Heyzel stadion og i fordeler seg på flere haller.  VOLs utsendte melder om veldig god stemning, gode og spennende smaksprøver på alt fra tørka tunfisk til sushi samt fornøyde bedrifter og deltakere fra hele verden. Og at skrittelleren viste 12300 steg etter messas dag én. Seafood Expo varer til og med torsdag denne uken og det kommer mer fra Brüssel.

June Nicolaysen fra salgsavdelingen til Nordlaks