I en henvendelse til Vesterålen legevakt gir Arbeidstilsynet pålegg knyttet til kritikkverdige forhold på området helse, miljø og sikkerhet. Vesterålen legevakta har i følge Arbeidstilsynet ikke klarlagt det fysiske arbeidsmiljøet siden det nye sykehuset sto ferdig og legevakta flyttet inn i lokalene da sykehuset var nytt.

Tilsynet ble gjennomført på legevakta 19. februar i år, i lokale som leies av Nordlandssykehuset Vesterålen. Påleggene fra Arbeidstilsynet ble utferdiget 27. februar med svarfrist den 14. mars. Et par uker senere hadde Arbeidstilsynet ikke mottatt den ønskede responsen fra Vesterålen legevakt. Ny frist ble satt i midten av april.

Tilsynet mener at Vesterålen legevakt ikke har fulgt opp gjennomføring av en plan som omfatter bistand fra bedriftshelsetjenesten samt kartlegging og risikovurdering.

Dokumentasjon

Helse- og omsorgssjef Marion Sofie Celius i Hadsel kommune, som er vert for den interkommunale legevakta på Stokmarknes, sier til Vesterålen Online at det ikke er snakk om et pålegg fra Arbeidstilsynet, men etterspørsel av dokumentasjon.

– Jeg regner med at vi ikke får noe pålegg fra Arbeidstilsynet, all den tid vi kan dokumentere det de etterspør. På grunn av nylig ombygging av lokalene har det vært avventet med ny vernerunde til etter at arbeidet var ferdigstilt, sier helse- og omsorgssjefen i Hadsel til Vesterålen Online.

Det er utarbeidet en analyse som tar for seg risiko og sikkerhet. Denne handler om personalets sikkerhet og tiltak ved legevakta.

Leder for helseavdelingen i Hadsel kommune, Hans Arne Jenssen, bekrefter i en intern e-post til Celius at kommunen har fått varsel fra Arbeidstilsynet.

– Det betyr at dersom ikke vi kan dokumentere at dette er på plass, vil vi motta et pålegg fra Arbeidstilsynet om å bringe dette i orden innen en gitt frist. Per i dag er det ikke å anse som et pålegg, men mer som en anmerkning på manglende dokumentasjon, skriver han.

Vesterålen legevakt har gitt tilbakemelding på samtlige varsler om at forholdene er i orden, og har sendt dokumentasjon til Arbeidstilsynet

– Disse varslene er gjennomført en rekke ganger tidligere, men ikke siden driften av Vesterålen Legevakt helt og holdent ble overtatt av Hadsel kommune, fremholder leder for helseavdelingen i Hadsel kommune, Hans Arne Jenssen.

Mulig pålegg

Etter at Vesterålen legevakt ikke svarte som forventet til Arbeidstilsynet, gjorde tilsynet derfor et vedtak som etter hvert kan tvinge Vesterålen Legevakt å gjennomføre ny kartlegging og risikovurdering. I følge kommunen er kartlegging og risikovurdering gjennomført.

– Arbeidsgiver må forbedre virksomhetens kartlegging av forhold som kan påvirke arbeidstakernes fysiske eller psykiske helse og sikkerhet. På bakgrunn av kartleggingen skal arbeidsgiver vurdere risikoen for skade eller fare for arbeidstakerne. Dette skal gjøres i samarbeid med verneombud/ansattes representant, slår tilsynsleder Angela Westphal i Arbeidstilsynet fast i en henvendelse til Vesterålen legevakt.

For at Arbeidstilsynet skal kunne vurdere saken, har de bedt Vesterålen legevakt om å oppfylle to forhold. Det ene er å fortelle Arbeidstilsynet om de har gjennomført kartlegging og risikovurdering av det fysiske arbeidsmiljøet. Det andre er at de må beskrive hvordan verneombudet og de ansatte har medvirket i dette arbeidet.

Brudd på bestemmelsene

Arbeidstilsynet begrunner påleggene med at arbeidsgiver skal sørge for at arbeidsmiljøet i virksomheten er fullt forsvarlig ut fra en enkeltvis og samlet vurdering av faktorer i arbeidsmiljøet som kan innvirke på arbeidstakernes fysiske helse, psykiske helse og velferd.

– Arbeidsgiver skal kartlegge farer og problemer og på denne bakgrunn vurdere risikoen for skade på eller fare for arbeidstakernes helse og sikkerhet. Kartleggingen skal omfatte de faktorer som kan påvirke arbeidstakernes fysiske eller psykiske helse og sikkerhet. Risikovurdering skal gjentas regelmessig og foretas i samarbeid med arbeidstakerne eller deres representanter. Risikovurderingen skal dokumenteres i den form og omfang som er nødvendig på bakgrunn av virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse og oppbevares slik at opplysningene kan anvendes på et senere tidspunkt, heter det.

Mangelfullt HMS-arbeid

– Arbeidstilsynet konkluderer med at systematikken i HMS-arbeidet er noe mangelfull. Under tilsynet kom det frem at kartlegging og risikovurdering ikke har blitt gjennomført etter at legevakten har tatt i bruk de nye arbeidslokalene. Det foreligger brudd på bestemmelsene om kartlegging og risikovurdering, skriver Arbeidstilsynet i henvendelse til Vesterålen legevakt.

Ny vurdering

Tilsynsleder Angela Westphal i Arbeidstilsynet sier til Vesterålen Online at saksbehandleren hennes har mottatt ny informasjon fra Vesterålen legevakt, og at de nå skal at stilling til sakens videre gang. Hun regner med at svaret fra Arbeidstilsynet til Vesterålen legevakt vil være klart i løpet av noen uker.

– Det er to utfall av den videre behandlingen. Enten lukker vi ett eller flere avvik eller så ber vi legevakta om ytterligere dokumentasjon for å løse påleggene, sier tilsynsleder Angela Westphal i Arbeidstilsynet til Vesterålen Online.