Andøylistas John Helmersen sa ydmykt at han hadde en viss fornemmelse av å være «Jeppe i baronens seng», da han representerte Andøy kommune i åpningen av kulturdagan.

Det er vel første gang siden kulturdagan i Andøy ble innstifta at ordføreren ikke har anledning til å foreta den høytidelige åpninga, og da er det tegn på alvorlige tider for Andøy kommune, påpekte Helmersen. Han trakk fram kommunens årlige revyer som på en humoristisk måte evnet å lette litt på trykket når det har storma som verst.

–  I alvorlige tider trenger vi lyspunkt, og det har vi mange av i denne kommunen. Nyskolen i Risøyhamn er en stor stjerne på den kommunale himmelen, og det glitrer av kulturlivet som utfolder seg i hele  kommunen, påpekte han. Andøy har full aktivitet hele året, og man må ofte elle, melle for å velge hvilket arrangement man skal gå på.

–  Også politikerne får smakebiter av kulturlivet presentert nærmest intravenøst gjennom hele året siden kommunestyret alltid åpner med et innslag fra eldre dans til barnehagesang, sa han.

Gledet seg over kulturparade

Helmersen gledet seg over den store kulturparaden som strekker seg 10 dager til ende.

–  Fra kommunen og politikere en dyptfølt takk til alle som bruker tida si så meningsfullt. Den totale innsats overstier kanskje mer enn et kommunebudsjett, hvis det var mulig å måle det i økonomiske termer. Det skaper trivsel og bolyst, samhold og samarbeid. Det er limet i samfunnet, sa Helmersen før han erklærte dagene for åpnet.

Imponerende drilljenter

Drilljentene fra Andøygutten var første mann ut, og imponerte med god kontroll på staven og dansetrinnene. Sortland taekwondoeklubb, avdeling Risøyhamn imponerte med freske fraspark som delte planker i to ved hand- og beinmakt. Risøyhamn skoles lokale sangstjerner Frida Gregersen og Johanne Klausen sang to fengende sanger av Sondre Justad og Adele. Jentene i Andøygutten viste partriotdans og heiarop.

Revyinnslag

Så var det tid for et innslag fra Andøyguttrevyen. Her fikk vi høre hvordan ordføreren kviet seg for sin nye rolle i prestens sted for å smi ektepar i hymens lenker. Årets kulturprisvinner Fyr Laus hadde også tatt turen til Risøyhamn for å komme med et stjerneinnslag. Også her fikk ordfører Jonni Solsvik gjennomgå i en valgkampseanse. Sistemann ut var Andenes Mannskor. De hadde så vakkert skrevet om «Til Østerland vil jeg fara» til Risøyhamn. Det ble også mektige korverk med Ave Maria, Den norske sjømann og atter en spesialskrevet sang Rett som skreien siger i stedet for ørnen til ære for fiskerisamfunnet på Andenes. Dirigent Arild Hansen lovet at de staute karene skulle komme igjen 13. mars.