I juli i 1977 avslørte ukeavisa Ny Tid at den norske etterretningstjenesten først på 1950-tallet hadde verva og utdanna finske statsborgere til å utføre spion- og sabotasjeoppdrag i Sovjet. Det var major Svein Blindheim, framstående medlem av Kompani Linge under 2. verdenskrig, som avslørte hva han hadde vært med på.

At lille Norge drev med spionasje, var det ikke klima for å feste lit til. Noen avisklipp (sitert fra boka «Norske redaktører- voktere av enigheten») er illustrerende:

  • Aftenposten: «Spionasje-anklage avvises som rent tøv»

  • Arbeiderbladet: «Spion-påstanden er rent oppspinn»

  • Nationen: «Påstandene er det rene tøv»

Da det viste seg å være hold i Ny Tids avsløring, retta både media og sentrale politikere sin kritikk mot budbringeren Ny Tid for å sette våre nasjonale interesser på spill. Svein Blindheim ble hudfletta for å ha brutt sin taushetsplikt. Forsvarsminister Rolf Hansen var rasende. Regjeringas sikkerhetsutvalg satte riksadvokat Dorenfeldt i sving. Han sørga umiddelbart for at Blindheim ble sikta etter spionparagrafen. Han ble seinere dømt til betinga fengsel for avsløring av militære tjenestehemmeligheter.

At Norge hadde opptrådt folkerettsstridig både overfor Finland og Sovjet, var det knapt noen som brydde seg om.

40 år seinere har den samme etterretningstjenesten sørga for at Frode Berg fra Kirkenes er bura inne i et fengsel i Moskva. På nytt er det avslørt at også Norge ikke viker unna fra å drive med en aktivitet som får de verste karakteristikker når det er vi sjøl som blir utsatt for det samme.

Å bruke en pensjonert grensekommissær som betalingskurér for opplysninger om den russiske nordflåten, vitner ikke akkurat om kløktig opptreden fra en etterretningstjeneste. I tillegg er det totalt ødeleggende for Barentssamarbeidet mellom Norge og Russland. Men det kan jo tenkes at det nettopp er det etterretningstjenesten har vært ute etter å oppnå. For det å ha et vennskapelig folk til folk samarbeid over grensa i nord, harmonerer ikke med den demonisering av Putin og Russland som den norske etterretningstjenesten ivrer for å fremme. Å få på plass det gamle fiendebildet og å gjøre seg lekker for USA, er viktigere enn å sørge for ei åpen grense og fredelig sameksistens.