Dan Eggen spilte på det norske herrelandslaget i flere omganger, blant annet var han med da Norge slo Brasil i 1998. Siden har han blant annet vært trener, og han jobber i dag som seksjonsleder for trenerutdanning i Norges Fotballforbund (NFF). Eggen var trener for Kolbotn i noen av årene da Julie Voktor Pedersen spilte der, og kjenner derfor godt til henne.

Får gode skussmål

Han er sikker på at Pedersen vil gjøre en god figur som trener for Sortland IL.

– Julie er en flott trener med en god bakgrunn, og hun vil klare den jobben fint. Hun var en særs våken, interessert og engasjert spiller på Kolbotn. Hun var i full utdanning mens huns spilte i toppserien, og tok fotball- og trenerrelevante studier på toppidrettshøyskolen. Hun har senere både trent lag og tatt flere trenerkurs, så hun har ballasten som trengs, sier han.

De siste årene har Pedersen blant annet, i tillegg til å selv spille på Sortland ILs damelag, trent J16-laget.

– Jeg er ikke i tvil om at hun vil gjøre en god jobb. Hun har fått til veldig mye med Jenter16 i fjor, og er en ressurs på damelaget, både som spiller og hjelpetrener, sier administrator Kirsti Volden Andersen for Sortlands kvinnelag.

Hun ønsker Andersen all mulig lykke til, og håper at hun også fortsetter å spille på Sortlands damelag, som tirsdag (1. mai) spiller cupkamp mot Medkila.

– Først og fremst trener

Eggen og NFF jobber aktivt med å rekruttere flere kvinnelige trenere, og vil fortsette å satse på det. Men det er viktig at det ikke får alt fokus, mener Eggen. For eksempel når det gjelder Sortlands ansettelse:

– De har sett et behov for å erstatte treneren, og funnet en trener som de mener er egna til å ta over. Det er ikke så mye ståhei rundt dette at Pedersen er kvinne. Det etterspørres spesielt kvinnelige trenere i herrefotballen i mediene, det kan bli mye snakk om det for dem det gjelder, sier Eggen. Han mener det er mye fokus på at kvinnelige trenere er kvinner, heller enn trenerjobben.

– Enhver ny trener, har noen ting å forholde seg til. Det kan være ekstra krevende for kvinnelige trenere, de blir spurt om en del ting som de ikke burde bli spurt om, mener han.

Også Andersen synes trenerens kjønn bør være irrelevant.

– Jeg ser ikke noen forskjell på hva en kvinnelig trener og en mannlig trener kan få til. Når du er kvalifisert, er du kvalifisert uansett om du er mannfolk eller kvinnfolk. Styret i Sortland IL har gjort en jobb, og kommet fram til en god løsning, sier hun.

For Pedersens del blir noe av utfordringa blant annet å løfte et lag som nå spiller med selvtilliten på bånn, etter flere strake tap og en vanskelig start på sesongen. Det er flere nytilsatte trenere som kommer inn i den situasjonen, og det gir en ekstra utfordring, tror Eggen

– Uansett trenerens kompetanse, vet man aldri hvorvidt det vil lykkes. Det er blant annet avhengig av dynamikk i eget lag, og hva som skjer rundt.

Glad for utvikling

Selv om Eggen mener det kan bli vel mye fokus på kvinnelige treneres kjønn, er det en ambisjon for ham og NFF å rekruttere flere kvinnelige trenere.

– Vi kommer til å fortsette med å satse på kvinnelige trenere. Det er gledelig å se en økning. Vårt fokus er ikke at vi absolutt skal ha en kvinnelig trener i eliteserien, det er kke der skoen trykker. Det viktigste er å få en høykompetent pool av kvinnelige trenere, på flere nivåer, sier han.

Eggen mener det er en forenkling å si at holdningene til kvinners rolle i fotballmiljøet generelt har endra seg.

– Det går ikke an å si om norsk fotball at før var det fordommer, nå er det ikke det. Fotballmiljøet dreier seg om hundretusenvis av mennesker. I noen miljøer er det det, som vi blant annet kan se illustrert i «Heimebane». I andre har det ikke vært noe særlig av det, sier han, og konkluderer:

– At vi går mot en mer balansert kjønnsfordeling av både spillere og trenere i norsk fotball, er jeg sikker på. Det ønsker vi velkommen, avslutter Eggen.