Johan Fasting er manusforfatteren bak «Heimebane», en av årets store snakkiser. Serien handler om Helena Mikkelsen, som blir første kvinne i historien som trener et eliteserielag, da hun blir trener for det fiktive Varg IL.

Ett steg videre

Fasting sier et av målene til serien var å modne det norske folk for tanken.

– Vi ønsker å ta samtalen ett skritt videre, når det gjelder kvinner som fotballtrenere spesielt, og kvinner i mannsdominerte yrker generelt, sier han til VOL.

Han syns det er stas å høre nyheten om at Julie Voktor Pedersen blir trener for Sortlands herrelag, som andre kvinne så høyt oppe i divisjonssystemet (Skjervøy har også kvinnelig hovedtrener).

– Det er veldig gøy. Det er absolutt en positiv tendens vi blir glade for, at dette med kvinner som trener for herrelag blir normalisert, sier han. Selv om Mikkelsen i serien trener et eliteserielag, mens Pedersen skal trene et lag i tredjedivisjon, mener Fasting at det kan sammenlignes med situasjonen i serien.

– Mange av holdningene og utfordringene er ganske like, uavhengig av divisjonen.

Henger igjen

Fasting mener fotballen er et felt som henger litt igjen når det gjelder likestilling.

– Det er gamle, inngrodde tradisjoner i sporten, som kan være vanskelig å se for dem som er inne i det. Vi må snu holdningene skritt for skritt, med små handlinger, som Sortlands ansettelse nå.

Fasting påpeker at etter at VOL skrev om saken, ble det også plukka opp av f. eks. VG at Pedersen fikk jobben.

– Det er et babyskritt, men det er bra at det får oppmerksomhet. Det bidrar til at folk blir vant til tanken om kvinnelige trenere for herrelag.

– Tidsspørsmål før det når Eliteserien

Mikkelsen, i «Heimebane»-serien, trener et lag i Eliteserien. Det vil bli en realitet også utenfor skjermen etterhvert, tror Fasting.

– Det ligger noen år fram i tid, men jeg tror det vil skje. Et stort skritt, som jeg mener fotballen er klar for å ta allerede, hadde vært å få en kvinnelig assistenttrener på et eliteserielag.

Monica Knudsen har blant annet ledet LSKs kvinnelag til seriegull tre ganger, i tillegg til å ha spilt på landslaget da de vant OL i 2000. Johan Fasting sier de var inspirert av henne da de skrev Heimebane. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det finnes jo allerede svært erfarne kvinnelige trenere, som Monica Knudsen, som har tatt LSK til både serie- og cupgull flere ganger, og blitt kåra til Årets trener fire ganger. Lise Klaveness reagerte da Knudsen slutta som LSK-trener på at hun ikke fikk noe tilbud fra et herrelag, eller kvinnelandslaget. Kunne hun vært aktuell som den første kvinnelige eliteserietrener?

– Jeg er veldig fan av Monica Knudsen, og vi var litt inspirerte av henne da vi skrev «Heimebane». NFF har vel sagt at de mener hun må få tid til å jobbe seg litt oppover i systemet, det hadde absolutt vært spennende å se hva som hadde skjedd om hun hadde fått sjansen.