– Det er klart at man gjør seg noen tanker. Jeg har tenk en del på hva det vil innebære å være trener for et herrelag siden jeg er jente. Vil jeg få den nødvendige respekten og autoriteten i gruppa? Vil de høre på hva jeg sier? Dette er spørsmål jeg reflekterte over før jeg sa ja, men jeg tror ikke at det kommer til å bli en utfordring, sier Voktor Pedersen til VOL.

Da VOL møter den ferske treneren i Blåbyhallen der hun leder sin første trening for herrelaget, er stemningen ledig og godt, med mye godt humør.

– Kult å ha deg som trener

På spørsmål om hvorfor hun sa ja til jobben, forteller den ferske herretreneren at ansettelsen har lagt i kortene en stund.

– Jeg har jo vært i klubben en stund og kjenner flere her godt. Jeg underviser i Idrettsfag fotball på Sortland videregående skole, der jeg har flere av Sortlands-spillerne som elever. I den forbindelse har jeg fått tilbakemelding på at det hadde vært kult om jeg var treneren deres på Sortlands herrelag, så det bidro nok kanskje litt til at jeg ble aktuell, forteller Voktor Pedersen.

– Som nevnt så tenkte jeg meg om da jeg ble spurt, men jeg var ikke tvil om at jeg dette var en utfordring jeg ville ha. Jeg er veldig motivert for jobben, legger hun til.

Skal skape struktur

Voktor Pedersen understreker at laget trenger stabilitet etter at de har hatt flere trenere på de første seriekampene. På spørsmål om hva hun vil gripe tak i for å forbedre laget, som har tre tap og 20 baklengs siden seriestarten, svarer hun:

– De fremstår ikke som noe lag, men spiller for mye en og en. Spillerne må begynne å samhandle og spille sammen. Det er mange løse tråder. Målet mitt er å skape en struktur slik at vi blir godt organisert.  Når vi får til det, tror jeg resultatene vil komme, forklarer hun.

– På tide

Sortlandskvinnen, som har eliteserierfaring som spiller med både Kolbotn og Medkila, ble langt på vei historisk da hun ble utnevnt som hovedtrener for et herrelag i tredjedivisjon, som den tredje i norsk fotballhistorie.

Først ut var Eli Landsem, som trente Rælingens herrelag for 20 år siden. I fjor følgte Eline Torneus, som ble ansatt som  trener for Skjervøys herrelag. Paradoksalt nok spiller både Skjervøy og Sortland i samme avdeling. Gøril Kringen har riktignok trent herrer på et enda høyere nivå og var trener for Ranheims herrelag i 1.divisjon i 2012, men da som assistenttrener.

Voktor Pedersen håper at ansettelsen av henne bidrar til at flere herrelag får kvinnelige trenere i fremtiden.

–  Det er på tide og jeg håper og tror at vi blir flere etter hvert, sier hun.

– Ble veldig overrasket

Fredrik Norum, målvakt på Sortland, forteller at han ble overrasket da han fikk beskjeden om at Sortlands herrelag hadde fått kvinnelig trener.

– Jeg ble veldig overrasket som mange andre, sier han.

Keeperen er ikke tvil om at Voktor Pedersen har mye å fare med.

– Hun er veldig dyktig fotballfaglig. Den største utfordringen blir om hun får autoritet i spillergruppa og oppnår respekt blant alle spillerne, men jeg tror at det kommer til å gå bra. Hun har gjort et godt inntrykk så langt, sier han.

Julie Voktor Pedersen overværer sin første trening som hovedtrener for Sortlands A-lag. Foto: Vidar Eliassen

Ser løsninger kjapt

Trenerkollega på Sortlands damelag, Marius Jørgensen, er heller ikke tvil om at Voktor Pedersen har det som skal til for å løse oppgaven.

– Hun har mye fotballkunnskap og jeg mener at hun er en god kandidat for jobben som trener. Jeg kommer i alle fall til å støtte henne. Jeg håper at hun får fart på sortlandsspillerne, som har virket litt umotiverte i det siste, sier han.

På spørsmål om på hvilken måte fotballkunnskapen hennes kommer til uttrykk, svarer han.

– Hun ser løsninger kjapt og har gode tanker og ideer. Jeg har aldri sett henne som hovedtrener, men håper og tror at dette skal gå bra sier han.

Ettårskontrakt

Voktor Pedersen har i første omgang skrevet en ettårskontrakt med Sortland, med muligheter for forlengelse.

– Det er vanlig at vi skriver ettårskontrakter med trenere. Det handler jo om at det er et uforutsigbart verv som kan føre til både opprykk og nedrykk. Men vi tenker langsiktig når det gjelder Julie og ønsker at hun skal være her lenge og være med å bygge laget, sier styreleder i Sortland IL, Mats Aas.

Lidenskap

Voktor Pedersen skal fortsatt være spillende assistenttrener for Sortland sitt damelag. Hun er ikke redd for at det blir for mye fotball fremover.

– Fotball er en lidenskap som jeg synes er svært givende å holde på med, så det går nok bra, slår Julie Voktor Pedersen fast.

Hennes første kamp som trener for Sortlands herrelag blir førstkommende lørdag hjemme mot Stålkameratene.