– Vi iverksatte i fjor høst tiltak på strekningen i form av sivile patruljer, uniformerte patruljer. Vi tok kontakt med folk vi hadde fått konkrete tips om drev med råkjøringen og vi intensifierte kontrollvirksomheten, forteller Geir Bendiksen i politiet i Vesterålen.

Under kontrollene, fikk politiet bekreftet at det foregikk kjøring med høy fart. Ifølge Bendiksen førte dette til at flere førerkort gikk.

– Mellom fem og ti personer har mistet førerkortet fra i fjor høst. Flesteparten på grunn av for høy fart, noen for uaktsom kjøring og noen på grunn av rus, forklarer Bendiksen.

I tillegg er det da flere som har blitt bøtelagt på grunn av høy fart.

Unge personer

På spørsmål om det er noen spesielle aldersgrupper som utkrystalliserer seg for fart på strekninga, svarer Bendiksen:

– Det er for så vidt personer i alle aldre, men i hovedsak har det dreid seg om personer i begynnelsen av 20-årene.

Bendiksen sier at når det kjøres i høy fart på denne strekninga, er det alvorlig.

– Det er tettbebygde strøk med mye trafikk. De setter seg selv og andre i fare. Det er også snakk om sladding og uønsket atferd i tettbebygd strøk. Så det er mange fasetter i dette bildet, sier han.

– Har roet seg

I fjor høst var dette strekningen hvor mest råkjøring ble utført. Nå mener Bendiksen de har problemet under kontroll:– Vi har kontroll  på strekninga nå og den uønskede atferden har blitt mindre. Det skjer fortsatt, men vi opplever at de som var problemet, har fått konsekvenser forelagt.

Når vi ber han gå inn hvordan politiet jobber for å få bort uønsket atferd i trafikken, forklarer han:

– Det kan være så enkelt som at politiet viser seg i en fergekø på Melbu. At vi snakker med folk om «knapper og glansbilder». All statistikk viser at så lenge politiet har snakket med deg, så er folk mer skjerpet i etterkant. Dette sammen med jevnlige kontroller er noe som gjør at folk i større grad innretter seg etter for eksempel fartsgrensene.

Fartsmåling

Det er tidligere blitt foreslått å sette opp gjennomsnittsmåling på strekningen Stokmarknes-Melbu. Dette er ikke blitt godkjent av Statens Vegvesen. Hadsel kommune søkte for fire år siden om dette, men fikk nei.

Bendiksen er klar på at de vil gi sin anbefaling til Vegvesenet om dette kommer opp igjen. I fjor sommer og høst var det flere tilfeller av råkjøring på strekningen Stokmarknes-Melbu. Etter intens kontrollvirksomhet gjennom høsten og vinteren, mener politiet de nå har kontroll på situasjonen.