VOL sendte i utgangspunktet tre spørsmål om saken til partileder Erna Solberg. Solberg er imidlertid svært vanskelig å få i tale når det gjelder Andøya. I stedet er det Sanner som svarer.

– Hva synes partilederen om at folk i hennes eget parti har gitt signaler til ordføreren i Andøy om at kommunen straffes inntil at man aksepterer vedtaket om nedleggelse av Andøya flystasjon og gir opp kampen?

– Det er selvsagt helt uhørt dersom dette er riktig. Jeg synes imidlertid det er vanskelig å tro at representanter for Høyre har sagt eller ment noe sånt. Ganske enkelt fordi det ikke er grunnlag for å mene eller hevde dette. Jeg er glad for at Jonni Solsvik understreker at det ikke er representanter for regjeringen og partiledelsen som har gitt slike signaler. Stortinget og regjeringen har gitt klare føringer for hvordan staten skal bidra og legge til rette for ny aktivitet og nye arbeidsplasser på Andøya i tiden som kommer, og dette følger vi opp. Jeg hadde som Kommunal- og moderniseringsminister ansvar for det ekstraordinære omstillingsprogrammet, og hadde god dialog med både ordfører og andre representanter for kommunen i den tiden, svarer Sanner.

– Gjensidig respekt

– Hvordan forholder Høyre seg sentralt til ordførere som er uenig i vedtak partiet sentralt står bak?

– Det hender selvsagt at partiet sentralt og partiet lokalt kan gjøre vedtak som den andre delen av partiet kan være uenig i. Slik har det alltid vært, og slik vil det sikkert alltid bli. Det viktige er at vi har gjensidig respekt for hverandre, aksepterer at vi kan være uenig og at det skal være lov å gi uttrykk for det. Jonni Solsvik har stått på for Andøy kommunes syn på Langtidsplanen for Forsvaret og for flystasjonen på Andøya. Og han fortsetter å stå på for å sikre en god utvikling for Andøy-samfunnet for tiden som kommer. Den jobben gjør han på en aldeles utmerket måte. Og så evner vi å snakke godt og konstruktivt sammen, selv om vi er saklig uenige på noen områder, svarer Sanner.

– Hvordan skal Høyre følge opp Stortingets merknad om «ekstraordinær statlig innsats» og eventuelt når vil Høyre fremme forslag som kan bidra til å oppfylle denne merknaden fra Stortinget.

– Vi følger opp våre forpliktelser gjennom de årlige statsbudsjettene, svarer Sanner.