Det startet i Facebookgruppa «Sigerfjord - en perle i Vesterålen». Der ble det lagt ut bilde av en hodeløs svane funnet i fjæra. Da begynte ballen å rulle. Flere diskuterte hva som kunne ha hendt. Noen mente reven hadde vært på ferde, andre at det var et tobeint vesen som hadde tatt svanen av dage.

Etter en del fram og tilbake ble politiet kontaktet, siden ble nok en død svane observert - denne gang i Kjerrringsnes - og dit rykket politiet ut.

– De var der i halv ni-tida onsdag. Det kan se ut som det er skuddskader både i bryst og hals. Men fuglen har ligget så lenge, og dyr har spist på den. Det lar seg ikke gjøre å undersøke noe mer, sier Jørn Karlsen hos politiet på Sortland torsdag.

Dermed er det tvilsomt om politiet får iverksatt noen etterforskning av hvem som kan ha skutt fuglen.

Flere døde svaner

At fuglekadaveret var for gammelt til at det kunne gjøres nærmere undersøkelser, blir nok et eksempel på at det er viktig å melde fra tidlig om man ser noe mistenkelig. Man kan enten ringe operasjonssentralen eller politiets standardnummer 02800.

På Facebook er det snakk om flere døde svaner, men det er ikke meldt inn flere til politiet, ifølge Karlsen.

Vi har ikke informasjon om noen flere enn denne. Vi har ikke noe grunnlag for å si at flere svaner har blitt skutt.

Jostein Holmeng hos viltnemnda sier derimot at det er snakk om flere fugler.

– Det har vært noen døde svaner i området der. Mattilsynet har vært og undersøkt en for en liten stund sida. Fra kommunens side har vi ikke vi gjort noe mer med det. Ulovlig jakt er politiets domene, sier han.

Karlsen sier at politiet skal nøste videre i opplysninger om at det kan være snakk om flere fugler, men at det også kan være rykter basert på den ene observerte svanen.

Vi er uansett interesserte i tips, også i denne typen sak. Jeg må bare oppfordre folk til å kontakte politiet så tidlig som mulig, slik at vi eventuelt kan starte etterforskning. Generelt så er politiet interessert i å bli tipset tidligst mulig, hvis noen kommer over noe slikt. Jo tidligere vi blir kontakta, jo bedre, sier han.

– Ta bilder

Det kan være vanskelig å etterforske slike saker etter at dyret allerede er dødt.

I utgangspunktet ligger det litt i kortene at hvis et dyr ligger dødt i fjæra, som er skutt, og ingen har sett eller hørt noe, men kommer over det i etterkant, er det begrensa med opplysninger å jobbe ut fra, sier Karlsen.

Men du har jo tilfeller der vi får meldinger om at det drives jakt eller skyting, og da prøver vi å rykke ut og finne ut hva det er for noe. I noen tilfeller er det uskyldig leirdueskyting, eller lignende, men vi sjekker. Vi er veldig avhengige av publikum, at de melder fra, og gjerne dokumenterer med for eksempel bilder, sier Karlsen.

Annie Berg Pedersen fant denne svanen i fjæra på Kjerringsnes, og meldte fra. Derfor fikk politiet rykket ut for å se på den. Foto: Annie Berg Pedersen