Karlsen, som bor på Børøya, har jobbet i kommunen i «mange år». Blant annet ved Stokmarknes sykehjem, der hun i fjor hadde vikariat i en 50-prosentstilling.

– I tillegg var det sporadiske vakter. Jeg ønsket jo å jobbe mest mulig. På det meste jobbet jeg 13–14 helger på rad. Jeg hadde aldri ro i kroppen, forteller Karlsen.

– Et helt nytt liv

Men i fjor høst bedret alt seg. Miljøarbeidertjenesten lyste ut fulle stillinger, Karlsen søkte og fikk fast jobb.

– Siden den gang har jeg nok jobbet 120 prosent. Men det føles likevel som at jeg jobber mindre. For jeg slipper det evige jaget etter vakter og den uroligheten det medfører å ikke vite om du faktisk har fri neste dag. Jeg har fått en helt annen og mye mer forutsigbar hverdag. Et helt annet liv, rett og slett, sier 49-åringen.

LYTTET OG LÆRTE: Aps generalsekretær Kjersti Stenseng nummer to fra høyre lot seg imponere over sjefen for miljøarbeidertjenesten på Stokmarknes, Laila Johnsen (til venstre), Fagforbundets Karoline Rask og hadselordfører Siv Dagny Aasvik (Ap).

– Direkte følge av pilotprosjekt

I 2016 ble miljøarbeidertjenesten på Stokmarknes valgt til å delta i et pilotprosjekt som hadde som mål å skape flere heltidsarbeidsplasser og følgelig mindre uønsket deltid.

– Jeg synes det er det er veldig bra at de satte i gang dette prosjektet og at de som ønsker større stillinger får det, sier vernepleieren.

Sjefen for miljøarbeidertjenesten på Stokmarknes, Laila Johansen, forklarer at Karlsens jobb ble lyst ut som en 100-prosentstilling som et ledd i nevnte pilotprosjekt. I forrige kommunestyremøte vedtok flertallet å utvide heltidsprosjektet til å gjelde for hele helse- og omsorgstjenesten i Hadsel.

Et likestillingsgrep

Denne uken hadde ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) besøk av moderpartiets generalsekretær Kjersti Stenseng. Da gikk turen blant annet innom miljøarbeidertjenestens lokaler i Tranebærveien på Stokmarknes. Politikerne ville høre Johnsen fortelle om arbeidet som er gjort så langt.

– Vi er fornøyde med det vi har fått til. I fjor sommer kunne vi konkludere med at samtlige fast ansatte hadde fått den stillingsprosenten de selv ønsket. Men siden den gang har vi slitt med å få helgeturnusen til å gå opp og samtidig ivareta heltidsaspektet, erkjenner Johnsen, som forteller at hun personlig brenner for dette arbeidet, ikke minst i et likestillingsperspektiv med tanke på at uønsket deltid gjør kvinner mindre økonomisk uavhengige.

Stenseng var i samme båt.

– Jeg tror at hvis det her var snakk om mannsdominerte yrker, hadde det på en eller annen måte ikke vært så vanskelig likevel å få turnusen til å gå opp og bevare fulle stillinger. Se bare på offshore-bransjen, sa hun.

– Vi skjemmes over lave brøker

Arbeiderpartiets generalsekretær kalte kampen mot uønsket deltid en hovedsak for partiet.

– Derfor er det bare å bli imponert og inspirert. Både av det som gjøres her i miljøarbeidertjenesten og at kommunen satser så mye på dette, sa hun.

Rådmann Ola Morten Teigen innrømmet at det fremdeles lyses ut lavbrøksstillinger, men at bevisstheten er mye større.

– Det skjer dessverre noen ganger. Men forskjellen fra før er at vi nå skjemmes når vi gjør det, da han.

Ordfører Aasvik har tidligere kalt «Heltids-Hadsel» for et vinn-vinn-vinn-prosjekt.

– Vi anerkjenner at det koster mer på noen områder. Men gevinsten i form av lavere sykefravær, mindre overtidsbruk og ikke minst den samfunnsøkonomiske gevinsten er mye større og verdt å vente på, sa hun under besøket onsdag ettermiddag.