I disse dager har tilbud om barnehageplass gått ut til småbarnsforeldre over hele landet - også her i Vesterålen.

Det har vært god søking til barnehagene i Vesterålen - spesielt for de minste, eller nye, barna. Det er godt nytt med flere barn i samtlige kommuner.

Må øke kapasiteten

Øksnes har også merket at det er kommet tilvekst av nye øksnesværinger det siste året.

– I Øksnes har vi etter søknadsfristen mottatt langt flere søknader enn det vi har plasser dette året. Spesielt mange søknader var det for de minste barna, med 36 barn født i 2017, sier konstituert kommunalsjef for skole og oppvekst, Lill Sørensen.

Ettersom alle barn med rett til barnehageplass har rett på plass i egen kommune, innebærer det at kommunen må opprette nye plasser.

– Vi vil legge fram en sak for kommunestyret om flere barnehageplasser, både i de kommunale og private barnehagene, sier Sørensen.

Det ville kostet like mye for kommunen å leie plass i andre kommuner som å oppprette egne plasser, ifølge Sørensen.

Funnet plass

– Vi har hatt god søkning til plasser i barnehagene. Alle har fått tilbud, og alle har fått innvilget sine førsteønsker, sier skole- og barnehagesjef Hans K. Pettersen i Bø.

Sortland har mottatt 150 søknader totalt (gjelder både overføring mellom barnehager eller ny plass), og 138 fikk tilbud umiddelbart. Av de resterende var det fem barn med rett til plass og sju uten rett.

– De fem barna med rett forventer vi vil få plass til etter at svarfrist for foresatte går ut. Foresatte har 8 dagers frist på å takke ja til plassen. Da vil det være noen som takker nei til plass av ulike årsaker, sier Sortlands oppvekstsjef Erik Strand.

Etter det VOL forstår, har det blitt slik, sånn at alle barna med rett har fått tilbud om plass. De sju uten rett er det ikke funnet plass til per nå, opplyser Strand tredje mai. Men alle foreldrene som har barn med rett til plass har ikke svart ennå, og at det løpende tilbys plasser til barna uten rett.

Flere i Andøy

I Andøy var det 56 søkere ved hovedopptaket, 51 av dem med rett på plass. Til sammen ble 53 familier tilbudt barnehageplass.

Dermed har også Andøy opplevd økning i søkertallet.

I fjor var det nemlig 50 søkere ved hovedopptaket, 45 av dem med rett. Da fikk 48 barn tilbudt plass.

Det kan hende at også flere av de 56 får plass.

– Vi gjennomfører suppleringsopptak fra eventuell venteliste fortløpende ved ledig kapasitet, sier enhetsleder for barnehagene i Andøy, Merete Olsen.

Ledig plass i Hadsel

Hadsel har totalt rundt 90 plasser tilgjengelig, og fikk 62 søknader til hovedopptaket. Alle har fått tilbud om plass.

Fordelt på de forskjellige barnehagene, hadde tre barnehager da fylt alle plassene sine etter hovedopptaket, mens de ti resterende hadde ledig kapasitet.

Flere barn vil tas opp ettersom det kommer nye søknader.

– Det kommer fortløpende inn nye søknader og supplerende opptak gjennomføres, sier oppvekstkonsulent Tove Fredheim Hansen.