Denne uken sprang en fotballbombe ut fra Sortland. Ei bombe som satt Sortland på kartet for noe annet enn en realitykjendis eller et diamanthotell.

Bomben hadde ikke noe med fotball å gjøre, men med kjønnet til den nye treneren til Sortland IL sitt A-lag for herrer, Julie Voktor Pedersen.

Den 28-årige kvinnen skal lørdag lede sin første obligatoriske kamp som trener for Sortlands herrelag.

Dette gjør henne til kun den tredje kvinnelige hovedtreneren for et herrelag i Norge på dette nivået.

Diskusjonen i etterkant av ansettelsen har vært av hyllest. Av at dette er på tide. At dette er et resultat av TV-serien «Heimebane».

La meg starte med å si dette. Utrykket «Er du god nok, er du gammel nok» er et som det har gått inflasjon på i fotball-Norge. Det nye burde være «Er du god nok, er du god nok».

For rent fotballfaglig står nok ikke Julie Voktor Pedersen tilbake for mange trenere i Vesterålen. Hun har som spiller, rent divisjonsmessig, en merittliste som står langt over de aller fleste trenere i regionen og hun har en utdanning rent fotballfaglig få andre trenere i landsdelen har.

Så om vi ser bort fra at Julie heter Julie, og ikke Julian, så er valget av henne nærmest selvsagt. Hun var, på mange måter et helt naturlig valg. Hun var en ressurs klubben hadde i sine rekker.

Hun var, den beste kandidaten.

Så er det den andre siden. Hun vil møte utfordringer lenge før noen ser hennes fotballfaglige egenskaper. For hun er en kvinne, som skal inn i en herregarderobe. Det fører med seg utfordringer, innledningsvis. En utfordring som er helt naturlig, for det er forskjell på oss kvinner og menn. Sånn er det bare. Jeg tror også mange mannlige trenere har hatt sine utfordringer som trener for kvinnelag.

Det Julie Voktor Pedersen har gjort så langt, er å ufarliggjøre dette momentet. Og etter et par treninger, så vil det også, innad i Sortland IL, ikke være et tema en gang. De som eventuelt vil har et problem med å ha en kvinnelig trener, vil sannsynligvis bli sendt ut av klubben.

For det har vært og vil være en del styr rundt Julie Voktor Pedersen. Som i TV-serien Heimebane, vil kameralinsene være stilt inn på henne. Spørsmålene når hun taper en kamp. De vil være der. Med en gang. «Tapte dere for du er ei kvinne, for at du ikke klarer å tre inn i en herregarderobe og fortelle de hva de skal gjøre?».

Disse spørsmålene vil ligge der. Det bør Voktor Pedersen og klubben være klar over. Så er det opp til dem å ha en plan for hvordan de takler dette presset utenfra og hvordan de håndterer det internt. Her må SIL være på ballen og ha en plan for mediehåndtering.

Jeg applauderer ansettelsen av Julie Voktor Pedersen som trener for SIL sitt A-lag. Noen har påstått «Hva er så bra eller rart med det, det er jo helt naturlig». Og jo, det burde være det. For likestillingen er kommet så langt at det ikke burde være et problem. Men det har vært vanskelig for mange å akseptere kvinner i fotball. Slik har det vært, dessverre. Se bare på den evige vitsen om kvinner og offside.

Det som er sikkert er at Julie Voktor Pedersen har en formidabel utfordring for seg, også etter alle disse fordommene og «naturlige» hindrene er forsert. For Sortland IL står i dag frem som et fryktelig dårlig fotballag. 0-17 på de to siste seriekampene og helt uten samspill og moral. Jeg tror Voktor Pedersen er rett trener til å snu dette laget. Men om hun ikke utfører mirakler med en gang, håper jeg ikke de som hyllet henne snur på femøringen. Ikke kun for at femøringer ikke produseres lengre, men fordi hun til tross for å være dyktig faglig, ikke kan forventes å trylle. Slik Sortland fremstår i år, med et helt nytt lag, med de spørsmålstegnene om spillerne som erstattet de fra i fjor er like gode, om divisjonen er for sterk for dem, så kan det hende Sortland IL har «godt av» et nedrykk. Å samle seg i bånn om du vil.

Som en som startet som fotballjournalist i VG i 2004, og har en genuin interesse for fotball, så må jeg si at jeg dog håper både Sortland og Melbo klarer seg. For det er sabla artig å følge tredjedivisjon med to lokale lag. Jeg håper vi har begge i divisjonen også neste år. Aller helst kjempende om opprykk og ikke i kamp om nedrykk – uansett hvem som sitter ved trenerroret. Personlig håper jeg Sortland snur trenden og etablerer seg i tredjedivisjon med Julie ved roret.