– Da vi kom i land der, så det ikke så ille ut, men så begynte vi å plukke, og etter å ha gått 20 meter oppe ved gresskanten hadde jeg vel plukka en hel sekk, sier Pål Mcginnis i Redningsselskapet til VOL.

Pål Mcginnis og Redningsselskapet var på ryddeaksjon med skoleelever fredag. Foto: Redningsselskapet

Ryddet for første gang

Mcginnis og resten av mannskapet på redningsskøyta «Ole Paus» var fredag ute på ryddeoppdrag, sammen med klasse 9a på Andenes skole.

– De var kjempeflinke, de har plukka som bare juling. Noen ble litt sjøsyke på turen fram og tilbake. Det tar 45-50 minutter om vi skulle gått fra Andenes til Høyvika, sier Mcginnis.

Skoleelever ved 9a på Andenes skole deltok i ryddeaksjonen. Foto: Redningsselskapet

Redningsselskapet på Andenes har ikke deltatt på noen slik strandryddeaksjon før.

– Det er første gang jeg har vært med på det. Vi får satse på at det blir en årlig ting. Vi ser at det er behov for det, sier han.

– En prioritet

Redningsselskapet har også ønsket å bistå så godt de kunne. På Myre har «Knut Hoem» sagt seg villig til å frakte folk mellom øyene for rydding.

Redningsselskapet deltar i aksjonen flere steder i landet, ifølge Mcginnis.

– Det har vært veldig mye fokus på det. Og det er kommet et internt skriv om at vi burde være med og fronte dette, og at vi skal bidra til rydding på landsbasis, hele redningsselskapet. Vi har fått tillatelse fra hovedkontoret til å bruke båten litt mer til sånt, sier han.

9a ved Andenes skole på strandryddeaksjon. Foto: Redningsselskapet

Bildekk og fiskegarn

Mcginnis anslår at de plukka hundrevis av kilo med søppel.

– Vi begynte syd på Høyvika, fikk rydda vel halve stranda, fra sør til nord. Det var mye søppel. Dette er vill gjetting, men jeg tipper vi hadde med oss en 3-400 kilo tilbake, sier han.

Rydderne fant mye søppel. Foto: Redningsselskapet

En del av søppelet har blitt skylt i land, men mye virker å være kasta av forbipasserende.

– Det ser ut som det er kasta. Vi har funnet bilfelger, mye trålnett og fiskegarn, vannflasker… utrolig mye av det, sier han.

Mcginnis tror aksjonen kan bidra til at folk får øynene opp for hvor mye søppel det er i naturen, og blir flinkere til å rydde etter seg.