For Kystvakta har dette vært en spesiell helg. Natt til lørdag forsvant et vernepliktig besetningsmedlem fra KV «Nordkapp», trolig har han falt over bord. Redningsaksjonen ble oppgitt søndag formiddag, men Kystvakta søker fremdeles etter den nå antatt avdøde mannen.

– Nå er det vi som bestemmer hvor lenge vi holder på. Det gjør vi i samarbeid med skipssjefene der ute. Når de mener det ikke er noe vits i å holde på lenger, gir vi oss, sier flaggkommandør Ottar Haugen.

Fiskebåter hjalp til

Kystvakta håper de kan finne vedkommende, for familiens skyld. To av Kystvaktas fartøy deltar fremdeles i søket, sammen med andre båter. Men området det letes i, er gigantisk. Det er ikke lenger håp om å finne den savnede i live.

– Vi er rimelig trygge på at vi har gjort det vi kunne, for å finne vedkommende i live. Jeg vil rette en stor takk til alle som har bidratt hos oss, både offentlige etater, og fiskefartøyene, sier Haugen.

Midt i fortvilelsen har det nemlig varma å se hvor mange som responderte på savnetmeldinga.

– Det fantastiske er at over 20 sivile fartøy, hovedsakelig russiske fiskebåter, omgående la ned fisket og bidro i søket fram til redningsaksjonen ble avslutta, sier Haugen.

– Vi vil rette en spesiell stor takk til alle fiskebåtene som deltok, sier nestkommenderende Steve Olsen.

Første gangen

Hverken Olsen eller Haugen kan erindre å ha hørt om at noe slikt har skjedd tidligere.

– Meg bekjent har vi ikke mista noen før. I hvert fall ikke i min tid i Kystvakten, sier Haugen.

– Ofte er vi selv med og leter etter folk på sjøen, men at det hender oss, det har ikke hendt, sier Olsen.

– I prinsippet er hvordan vi gjør søket, likt som om det hadde vært noen andre. Men det er klart at de som er med, er prega på en annen måte, sier Haugen.

Det resterende mannskapet ombord på KV «Nordkapp», blir ivaretatt på båten, men de ønsker først og fremst å fortsette å lete, ifølge Haugen.

– Personellet i Kystvakta, spesielt på den båten, blir ivaretatt så godt det lar seg gjøre. Det har vært gjennomført møter og samtalegrupper om bord på «Nordkapp», men den beste terapien i øyeblikket, er å få bidra til å hjelpe, sier han.

Minnestund

– Dette er jo snakk om en ung, vernepliktig person. Vil dere endre noe på rutinene, eller se på sikkerheten ombord, som følge av dette?

– Vi er opptatt av å drive ferdig søket. Det er en politibit i dette, saken ligger nå formelt hos Troms politidistrikt, og avhengig av hva som kommer der, må vi gjennomgå våre systemer også. Men vi må ta det i riktig rekkefølge. Søk, og ivaretakelse av personell og pårørende er det sentrale nå, sier Haugen.

Når søket avsluttes og båtene tas i land - trolig tidligst på tirsdag - vil besetninga på båten følges opp av et kriseteam fra Sjøforsvaret. Forhåpentligvis vil båten komme inn til kai i Sortland.

– Det vil også bli gjennomført minnestunder om bord, og her på basen på Sortland i morgen, sier Haugen. Olsen sier dette vil skje etter at politiet frigir navnet vedkommende, i samråd med familien. Det blir arrangert minnestund på alle båtene, ifølge ham.

– Den savnede har vært på rekruttskole og kjenner sikkert folk på de andre båtene også. Derfor vil vi ta en markering på alle båtene, som avsluttes med minnestund.