Både Øksnes kystlag og en rekke frivillige har vært i sving i den store ryddedugnaden. NRK anslår at over 100.000 nordmenn har bidratt så langt, og det er vist en utrolig dugnadsånd.

Store mengder

I Nyksund var søppelsamlere i aksjon i fjæra lørdag 5. mai, der totalt 20 kubikk søppel ble fjernet og fraktet med lastebil til Reno-Vest. Dugnaden ble avsluttet med en felles middag, og Jan Helge Pedersen roser de som bidro i et innlegg på Facebook.

Også Øksnes kystlag har vært i sving og hatt sin årlige ryddeaksjon på Sommerøya og Reinøya.

– På Sommerøya er det overraskende lite søppel, og det kan være et resultat av at kystlaget har ryddet her i flere år. På Reinøya var det mer å finne, sier Bjørnar Reiertsen.

På Skogsøya på Nordsand er det ryddet store mengder søppel fra fjæra, ifølge Holger Nilsen.

De yngre er de flinkeste

Kystlaget hadde med seg en klasse med elever fra Sommerøya på ryddingen, og synes de unge ungdommene er langt flinkere enn de eldre, når det gjelder bevissthet rundt forsøpling.

– Vi ser at de som er 10-12 år gamle er veldig flinke og opptatt av dette temaet, sier han.

Bjørnar Reiertsen og Holger Nilsen i Øksnes kystlag, som årlig har ryddeaksjoner. Foto: Tone M. Sørensen

Når det gjelder slenging av søppel i naturen, er der en ukultur i Øksnes de gjerne vil til livs.

– Vi ser det ofte, at det slenges brusflasker, ølbokser og annet rask fra bilvinduer. Ungdommer som driver på med den slags, bør skjerpe seg, mener de.

– De som driver med den slags forsøpling burde egentlig vært med og ryddet selv. Man skal ikke skjære alle ungdommer over en kam, mange er flinke, men der er noen som ikke er det, sier Bjørnar Reiertsen.

Holdningsendring

Han mener det må en holdningsendring til hos noen og enhver, før vi drukner i plast.

– Da jeg var ungdom fikk vi papirposer i butikkene, det er de senere årene alt er blitt plastikk, sier han.

Overgangen fra biologisk nedbrytbart materiale, til plast setter sine spor overalt i naturen.

Reiertsen hadde sans for utspillet om at folk i stedet for å plukke opp hundeskitt i plastikkposer, bør la den ligge, med mindre den er til sjenanse for andre.

– For det som skjer i dag, er at plastikkposene blir liggende igjen etter hundeeierne. Skitten forvitrer og forsvinner, sier han.

Til tross for at det fortsatt finnes folk som ikke har skjønt at beholdere etter gatekjøkkenmat, brusflasker og ølbokser hører hjemme i en søppelboks, og ikke slengt ut et bilvindu, har Reiertsen håp.

– Før måtte butikkene feie bort mye glasskår etter knuste flasker før de kunne åpne, men det er blitt bedre på Myre. Og jeg vil tro at om hundre år vil det være mye bedre også når det gjelder plastsøppel i naturen, sier han.