Hun mener Norge kommer til å få bedre etterretningsinfo med Evenes, enn det man har i dag.

– Nå bruker vi masse penger på at forsvaret skal være bedre beredt på fremtidsutsikter vi ser ligger rundt oss. Da kan vi ikke bruke masse penger på nye utredninger, når vedtakene faktisk er fattet, sa statsminister Erna Solberg (H), da hun møtte pressen etter en omvisning på Evenes flystasjon tirsdag.

– Jeg mener beslutningen er tatt, og nå er det viktig å gå videre å få på plass fasiliteter for de nye P-8 slik at vi kan planlegge å gjøre det arbeidet som er fattet, og det forutsetter jeg egentlig at stortinget står fast på, sier hun.

Opptatt av å holde trykket oppe

I neste uke er det ventet at utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget skal legge fram sin innstilling i saken. Men Arbeiderpartiet, som støttet stortingsforliket som sa at de maritime overvåkingsflyene skal flyttes fra Andøya til Evenes, skal nå være splittet. Klassekampen skriver tirsdag at tungvektere i partiet skal være motstandere av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Ifølge avisen skal Ap bestemme seg om saken onsdag denne uka.

Men statsministeren fra Høyre mener Evenes vil få de kapasitetene som trenges i framtida.

– Det viktige med Evenes er at du får en samling her ved at du har Ramsund orlogstasjon så nærme. Du får bedre sikring for luftvern, og vi må ta hensyn til at verden rundt oss har forandret seg, og vi må ha sikring knyttet opp mot det. Vi får nå enda bedre overvåkingsfly, som kommer til å gi oss enda bedre informasjon, men også mulighet for hjelp og redning med på kjøpet på de nye P-8, sier Solberg.

Hun er opptatt av å holde oppe trykket i arbeidet med utbyggingen av Evenes nå, og har forståelse for at tid er en kritisk faktor, slik både Forsvaret, Forsvarsbygg og vertskommunen Evenes tidligere har uttrykt tydelig tidligere.

– Forstår Andøyas bekymring

Dette har hun å si om Andøyas framtid:

– Det er muligheter vider for Andøya på alle områder. De har en flott senter knyttet til raketter og satellittoppskyting og den type ting, som gjør at det er utviklingsmuligheter. Det som er viktig er at når vedtakene fattes så må man se seg om etter nye utviklingsområder, mener hun.

– Jeg forstår godt Andøyas bekymring, men det er en viktig investering å ha fly for framtida, både for overvåkings- og etterretningshensynet, men også i hele det arbeidet som dreier seg om å ha kapasitet til å følge med hvis ulykken skulle være ute i nordområdene, sier hun.