Lise og Ivar Isaksen på Nøss har det hektisk for tiden når alle deres 215 sauer skal lamme tilsammen 470 lam. Natt til lørdag kom det femlinger.

– Det hender nok hvert år at en sau får fem lam, men det er sjelden at alle lever. Det skjer komplikasjoner ved at de ligger feil vei og slikt. Denne gangen gikk det bra, selv om de ikke var så veldig store. Den minste på 2,5 kilo, og den største på 3,8 kilo. Det er en fordel at moren er tre år, og mer dreven enn om hun skulle ha vært førstegangsfødende, sier Ivar.

Hver vinter får de sauene scannet for å se hvor mange lam den enkelte kommer til å få, men de ble lurt på et lam, siden scanningen viste fire lam.

– Det er en viss feilmargin på slikt. Men det er uansett en fordel å scanne for å kunne fore riktig. Det optimale for oss sauebønder er at alle får tvillinger. Sauen har to patter, og har da større muligheter for å klare seg selv uten vår hjelp, sier Ivar.

Lise sier at de har adoptert bort to av lammene til andre sauer som bare har fått et lam. Foreløpig ser det ut til å gå bra med tre lam hos moren.

Sorte får

Like bortenfor har det akkurat skjedd noe minst like uvanlig. En sau har født to sorte får.

– Dette er ingen fordel. Vi får ikke solgt svart ull, siden det ikke går an å farge den. Det gjør at svarte får ikke blir brukt i avlen videre, sier Ivar.

Lise sier de sorte fårene er populære blant barn, og at de fungerer som maskoter for alle som kommer innom.

Uvanlige firlinger for 30 år siden

Som en kuriostitet nevner Ivar at når det nå er uvanlig med levende femlingsfødsler, var det uvanlig med levende firlingsfødsler i gamle dager.

– Vi har bilde av min far Isak Isaksen i stua med firlinger. Bildet er trolig tatt for 30 år siden, sier han.

Paret skryter av god hjelp i denne hektiske perioden. Barna Anders (13) og Robert (17), nevøen Fred Børre med kjæresten Mari kommer så ofte de kan fra Harstad for å hjelpe til. I tillegg har de avløser Emil Johansen på Stokland.