Fylkesrådsleder Norvoll vil ikke kommentere direkte hva Arbeiderpartiet sentralt går inn for eller ikke, i lys av lekkasjen NRK viste til om at partiet ikke snur i sitt Andøy-vedtak.

– Vanskelig å kommentere før møtet har vært.  Vi (fylkesrådet i Nordland og Nordland arbeiderparti) har hele tiden jobbet for en delt løsning med Andøya og Evenes, sier Norvoll.

Om det stemmer at Ap ikke snur, vil etter alle solermerker saken være avgjort. Opposisjonen var helt avhengig av å få med Ap på laget om dokument 8-forslagene skulle gå gjennom om to uker.

– Meningsløst

Norvoll er på sin side klar på at det som VOL skrev om i mars, som i dag ble bekreftet i Klassekampen, nemlig at NATO ønsker å videreføre Andøya som beredskapsbase, viser at vedtaket som er gjort er feil:

– Behovet for berredskapsbase på Andøya er nå ute i offentligheten, da virker det meningsløst å ikke videreutvikle MPA der, sier han.

I Langtidsplanen for Forsvaret blir nemlig det å beholde Andøya som beredskapsbase forkastet.

«Videreføring av Andøya som beredskapsbase i 20 år vil, inkludert reinvesteringer, koste om lag 2,7 mrd. kroner mer enn en nedleggelse kombinert med en samling av ressursene på Evenes.»

Og kostnadsmessig blir det begrunnet på følgende måte:

«Å beholde en base som beredskapsbase innebærer at Forsvaret viderefører nødvendig infrastruktur for egne og eller allierte operasjoner i krise og væpnet konflikt, uten at norske avdelinger er stasjonert der i fredstid. Drift og vedlikehold av denne infrastrukturen gir imidlertid en betydelig merkostnad gjennom minimumskrav til flyplassdrift og tilstand på rullebane, sammen med et behov for å beholde store deler av basen for å kunne ivareta muligheten for kampflyoperasjoner. Rullebanesystemet må holdes vedlike i full lengde, og kapasitet for drivstoff og flygarasjering må opprettholdes. I tillegg må ammunisjonslager beholdes. Flyplassdriften, inkludert tårntjeneste, brann-, rednings- og havaritjeneste, kan for alternativet med Andøya som beredskapsbase søkes overført til en sivil aktør, men det må legges til grunn at Forsvaret må dekke deler av kostnadene ved et slik samarbeid.»

Ikke avkreftet eller bekreftet

Det har siden NRK slapp nyheten om Ap og Andøya vært stille fra partiet selv. De har ikke gått ut og dementert påstanden på noen måte.

Møtet hvor dette blir offentlig, holdes etter det VOL forstår i ettermiddag.