Kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen ved Etterretningstjenesten bekrefter overfor Vesterålen Online at Forsvarets stasjon Andøya (FSTA) forblir på Andøya etter at 333-skvadronen flytter til Evenes.

Vesterålen Online har stilt ulike spørsmål til sjefen for Etterretningstjenesten i Norge, generalløytnant Morten Lunde Haga. Han har overlatt til sin kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen å svare på hans vegne.

VOL har stilt spørsmål om FSTA vil fortsette sin virksomhet på Andøya flystasjon etter at virksomheten knyttet til overvåkingsflyene er flyttet til Evenes.

– Etterretningstjenesten forblir på Andøya etter at 333-skvadronen flytter til Evenes, sier kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen til VOL.

Like godt samarbeid

Et annet moment er hvorvidt det er mulig å opprettholde et like tett samarbeid mellom Forsvarets stasjon Andøya og overvåkingsflyene (MPA), når de to enhetene ikke lengre er fysisk i nærheten av hverandre – slik de er på Andøya flystasjon i dag.

– Etter at flyttingen av 333-skvadron har funnet sted, tar Etterretningstjenesten sikte på å ha et minst like godt samarbeid med MPA-miljøet som det vi har i dag, slår kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen fast overfor Vesterålen Online.

Innsamling og analyse

Det er i hovedsak Forsvarets stasjon Andøya som samler inn, analyserer og rapporterer maritim aktivitet i nord-områdene, og har siden etableringen i 1974 hatt et tett samarbeidet med 333-skvadronens maritime overvåkingsfly. Etterretningen ser med andre ord ingen utfordringer dem imellom ved at overvåkingsflyene skal stasjoneres på Evenes.

Flyhangarer

Et annet aspekt ved flytting av overvåkingsflyene til Evenes, er at en del militære bygninger på Andøya flystasjon kan bli overflødige, blant annet flyhangarene som til nå har gitt Orion-flyene tak over hodet. Det er aktuelt å kunne avhende militære bygninger til sivile formål.

Et betimelig spørsmål er hvordan den hemmelige militære aktiviteten som Etterretningstjenesten driver fra sine lokaler på Andøya flystasjon, sikkerhetsmessig skal kunne kombineres med sivil næringsvirksomhet eller annen offentlig virksomhet. Er det risiko for at uønsket aktivitet vil finne sted, eksempelvis at utenlandske selskaper skal kunne etablere seg i den umiddelbare nærheten til Forsvarets stasjon Andøya, og på den måten utgjør en sikkerhetsrisiko.

Sikkerheten ivaretatt

Etterretningssjefens kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen er også klar på dette spørsmålet, etter at MPA er flyttet til Evenes og eventuell sivil aktivitet på flystasjonen blir aktuell.

– Vi legger til grunn at de sikkerhetsmessige aspektene ved å bli igjen etter nedleggelsen, blir ivaretatt i den videre prosessen, sier kommunikasjonssjef Kim Guldbrandsen til VOL.

VOL har ikke fått svar på hvordan Etterretningstjenesten vil forholde seg til nye aktører som eventuelt får kjøpe eller leie nabobygninger ved Forsvarets stasjon Andøya. Det er ikke kjent hvilke kriterier Etterretningstjenesten vil sette for nye, sivile aktører i den umiddelbare nærheten av e-tjenestens lokaler.

Etter det vi forstår er det heller ikke satt krav til hvilke typer bedrifter etterretningen kan godta i nærheten av sin virksomhet. VOL har ikke fått svar på hvilke vurderinger Etterretningstjenesten har gjort i forhold til nye sivile aktører sett i forhold til rikets sikkerhet.