I klagen kommer det frem at legen ved legekontoret i Sortland i april i år, måtte rykke ut til en pasient med hjertestans. Dette da ambulansen på Sortland var opptatt i et annet oppdrag. Det ble av AMK rekvirert ambulanse fra Hadsel.

Legen tok med seg hjertestarteren på legekontoret og rykket ut sammen med tre sykepleiere. De  kom til pasienten 15 minutter før ambulansen fra Hadsel kom frem.

– Utrykninger der hjertestarter må medbringes, innebærer at legekontoret står uten i samme tidsrom. Det går også utover drift når flere personer må rykke ut, og vi ser det ikke som forsvarlig å bare sende ut en person på denne type oppdrag, heter det i rapporten som er sendt Nordlandssykehuset.

– Føyer seg inn i rekken

Helse- og omsorgssjef i Sortland kommune, Sture Jacobsen, er kritisk.

– Dette er nok en hendelse hvor ambulansen ikke er tilstede. I dette tilfellet må vi rykke ut med en lege og tre sykepleiere og kommer frem femten minutter før ambulansen. Dette er nok et eksempel som viser at beredskapen er for dårlig, sier Jacobsen.

Han forteller videre at det de siste to ukene har vært flere samtidighetskonflikter.

– Det har vært mange hendelser på kort tid. Det er et typisk bilde at ambulansen på Sortland er opptatt og at ambulansen fra Hadsel må rykke ut, sier Jacobsen, som ikke har et nøyaktig tall på hvor mange samtidighetskonflikter det har vært.

Til Stortinget?

– Det er sendt inn rapport om avvik her. Denne og situasjonen du beskriver med flere hendelser, blir dette fulgt opp på noen ytterligere måte?

– Ikke på noen annen måte enn at ordfører Bjørkmo ønsker å løfte denne saken opp på et høyere nivå, sier Jacobsen.

Det han sikter til her er at Bjørkmo har forespeilet å ta saken til Stortinget:

– Jeg har også tatt opp saken i AU i regionrådet i dag, og vi er enige om å ta saken videre både til fylkesrådet som har dialogmøter med Helse Nord, og samarbeide med andre regionråd og også ta saken videre til Stortingets helse- og omsorgskomité, sa Bjørkmo til VOL 6. mai.

– Antallet har ikke noe å si

På tidligere henvendelser har klinikksjef Harald Stordahl ved prehospital klinikk Nordlandssykehuset sagt til VOL at han mener det tegnes et feil bilde av situasjonen av Sortland kommune og at antall oppdrag ikke har gått opp.

– Antallet oppdrag har ikke noe å si. Det som har noe å si er antallet samtidighetskonflikter, og de er det mange av, sier Jacobsen.

– Slik det skal fungere

Harald Stordahl, Klinikksjef ved Prehospital klinikk Nordlandssykehuset, velger å fokusere på det positive etter situasjonen.

– Det viktigste jeg har på hjertet, er at her er gjennomført en kjempeflott aksjon. Det er akkurat slik som dette vi ønsker at den akuttmedisinske kjeden skal fungere, sier han.

Han sier videre at kommunen har en selvstendig plikt å yte hjelp ved akuttmedisinske situasjoner.

– Det innebærer blant annet å rykke ut umiddelbart der det er nødvendig (akuttmedisinforskriften). Dette er en plikt kommunen har, og den gjelder hele døgnet. Hvorfor det er skrevet et samhandlings-avvik hvor nettopp dette er problematisert, forstår jeg ikke. Befolkningen på Sortland bør faktisk forvente at kommunen legger til rette for at lege er tilgjengelig, og kan rykke ut også i fremtiden, sier han.

Stordahl kjenner seg ikke igjen i påstanden om at det har vært spesielt mange samtidighetskonflikter i Sortland den senere tid:

– Det er ikke vårt inntrykk at det har vært spesielt mange oppdrag eller samtidighetskonflikter de siste ukene, men dette kan variere ganske mye fra uke til uke. Slik er det i alle regionene våre, sier Stordahl.