Forsvaret ønsker å beholde hele Andøya flystasjon som beredskapsbase for alliert mottak – også etter at 333-skvadronen er flyttet til Evenes.

Dette strider imidlertid mot Stortingets vedtak om at flystasjonen skal legges ned og at arealene skal frigjøres for å skape ny næringsvirksomhet.

I et hemmelig brev fra Forsvaret, står det at Andøy kommune ikke må lage kommuneplaner som ikke har hensyn til Forsvarets behov.

– Ingen meldinger

Solsvik har sett det samme brevet som Klassekampen offentliggjorde onsdag og som nå også VOL har fått innsyn i. Det første han gjorde var å sjekke med kommunens administrasjon om det er kommet noen signaler fra Forsvaret.

– Vi har ikke fått noen meldinger fra Forsvaret eller Forsvarsdepartementet når det gjelder videre planlegging. men dersom dette ender med en prosess der vi ikke kan anvende arealene inne på flystasjonen til det vi ønsker å anvende dem til, er det en helt umulig situasjon når det gjelder å gjennomføre omstillingstiltak, sier Solsvik.

Han sier at Andøy kommune forholder seg til forutsetningene som ligger til grunn i Stortingets vedtak fra 2016.

– Den som har skrevet det graderte mener åpenbart at situasjonen er så utfordrende at Andøy kommune må få tidlig informasjon om Forsvarets behov. Flystasjonen som beredskapsbase er et worstcase-scenario og vil skape en helt absurd situasjon, sier Solsvik.

– Kan ikke vente

Solsvik er også klar på at Andøy kommune ikke kan vente til statsbudsjettet i oktober med å få klarhet i hva Forsvarets behov på Andøya er.

– Dette må avklares raskt. Vi kan ikke vente til oktober. Det vil hemme omstillingsarbeidet, sier Solsvik.

Skjønner ikke flertallet

Solsvik sier at brevet fra Forsvaret er en «vesentlig forutsetning» som har endret seg fra Stortingets vedtak og som bør vurderes. Solsvik sier han derfor ikke skjønner Arbeiderpartiet når partiet ikke vil ha en gjennomgang av beslutningsgrunnlaget.

– For Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet finnes det åpenbart ingen slike vesentlige forutsetninger – uansett hva som dukker opp, sier Solsvik.

Gir ikke opp

Solsvik sier at stortingsflertallet er i sin fulle rett til å gjøre de vedtak man måtte ønske. Det betyr likevel ikke at det bør bli stilt fra Andøy.

– Jeg er uenig med statsminister Erna Solberg om at dette handler om omkamp. Jeg erkjenner at det er et stort flertall som mener at flystasjonen skal legges ned. Men det betyr ikke at det er omkamp når vi ønsker å se på om forutsetningene for vedtaket står seg. Også flertallet har et ansvar for å gjøre det, slik at vi ikke havner i en situasjon der man av økonomiske årsaker ikke kan snu – uansett konsekvenser. En dag vil vi komme til et slikt punkt, men vi er ikke der nå, sier Solsvik.