Stiftelsen Handelsstedet Tinden, som har som formål å bevare det kulturhistoriske og fredede anlegget i Øksnes Vestbygd, skapte overskrifter i lokalmediene i juni i fjor. Dette etter at det ble kjent at stiftelsen har vedtatt å endre sine vedtekter, som blant annet innebærer at familien Halmøys rettigheter i Tinden strykes.

Kompleks sak

Striden omkring det gamle handelsstedet har flere fasetter, og Stiftelsestilsynet avgjorde i september ett av stridspunktene: En vedtektsendring, som innebærer at familien Halmøy taper styrerettigheter, ble godkjent.

VOL var tilstede da saken ble behandlet i Vesterålen tingrett gjennom tre dager i midten av april.

I dommen kommer følgende frem:1: Styrevedtak i Stiftelsen Tinden Handelssted om avsettelse av styremedlem Frid Halmøy datert 20.09:2017 er ugyldig.

2: Styrevedtak i stiftelsen Tinden Handelssted vedrørende endring av stiftelsens vedtekter datert 11.01.2017, er ikke ugyldig

3: Stiftelsen Tinden Handelssted dømmes til å betale 135.630 kroner i erstating til Frid Halmøy.

I sin vurdering konkluderte retten at Stiftelsen hadde rett å avsette Frid Halmøy, men at de ikke hadde grunnlag for det. Retten mente at Halmøy sommeren 2016, gjennom en serie hendelser, ikke i vesentlig tilsidesatte sine plikter som styremedlem.

Bakgrunnen er to hendelser sommeren 2016.

I retten i april kom det frem at forholdet mellom saksøker Frid Halmøy og styreleder Asle Sørdahl var betent. De to har to vidt forskjellige syn på hvordan Tinden skal drives. Sørdahl mener en må tjene penger på besøk ved å blant annet ha billettsalg for å få adgang til Tinden-anlegget. Dette har han også hatt styret med seg i. Halmøy på sin side mener dette bryter med tradisjonene i Tinden og praksisen om at det skal være et sted for allmennheten.

Sørdahl på sin side fortalte i retten at årsaken til at Frid Halmøy ble fjernet fra styret 20. september 2016, var at hun hadde opptrådt i strid med vedtak gjort i styret ved flere anledninger. Dette dreide seg i hovedsak om en påstått vegring mot å innføre billettsalg samt en utleie-tvist til Arctic Sea Kayak Race (ASKR).

Kort fortalt, hadde ASKR fått et tilbud om å leie Tinden i juli 2016 for 6000 kroner. Dette sa de nei til. Styreleder Asle Sørdahl oppdaget så på besøk på Tinden mot slutten av juli 2016, at Halmøy likevel hadde invitert ASKR, mot et langt lavere utleiebeløp.

At Halmøy valgte å leie ut Tinden til en langt rimeligere pris enn det styret hadde tilbudt ASKR, er noe retten ser på som at Halmøy tilsidesatte sine plikter som styremedlem i stiftelsen.

Dette førte igjen til en konfrontasjon mellom Halmøy og Sørdahø, som endte i at førstnevnte kontaktet politiet.

Retten klarte via vitneutsagt ikke å komme frem til hva som var rette fakta eller hva som ble sagt i konfrontasjonen, men konkluderter med at situasjonen var ubehagelig for begge parter.

Retten ser på de to hendelsene som at Halmøy tilsidesatte sine plikter til Stiftelsen. Samtidig mener retten at det er bevist at disse to situasjonene kom som et resultat av motsetningsforhold mellom Halmøy og styret, og spesielt det personlige forholdet - eller mangelen på sådan - mellom styreleder og Halmøy.

I lys av dette kommer retten frem til at Halmøy tilsidesatte plikter fra styret i Stiftelsen, men at dette ikke var vesentlig. Dermed mener retten styret ikke hadde rett å avsette Halmøy.

Vedtektsendringene står

Det andre punktet det var strid om var vedtektsendringer gjort i januar 2017. I de originale vedtektene var det slik at Halmøy-familien hadde rett til styreplass så lenge barn av Skjalg Halmøy var i live. Da Kjell-Arne Halmøy gikk bort i august 2016, gikk denne retten bort. Stiftelsen vedtok da i januar 2016 nye vedtekter som gjorde at Halmøy-familiens rett til styreplass falt bort, samt at boretten på Tinden også falt bort.

Det at Frid Halmøy på tidspunktet av denne avgjørelsen var avsatt som styremedlem, noe som i dommen altså kommer frem var feilaktig, er av retten sett på som beklagelig.

Retten finner det nemlig slik at denne feilen ikke ville hatt noen innvirkning på vedtakets innhold, da alle de andre medlemmene stemte for endringene. Dette også fordi Halmøy etter rettens skjønn ville vært inhabil i avstemmingen.

I tillegg ble altså Halmøy også tilkjent 135.630 kroner i erstatning.