Tidligere i vår kom tallene for tilskudd til jordbruksforetak, første runde. Tilskuddet har hovedutbetaling i februar, da basert på søknader fra året før. Så er det en etterbetaling over sommeren. Tilskuddslistene fra februar kan derfor brukes til å si noe om tilskuddsnivået.

I vesterålskommunene har det totalt blitt delt ut over 79 millioner kroner i tilskudd, det gjelder da både produksjonstilskudd og avløsertilskudd.

Produksjonstilskuddet er altså tilskuddet til selve drifta. Det varier blant annet basert på produksjonstype og antall dyrka mål, antall dyr og så videre. Avløsertilskudd er tilskudd som skal gi bonden mulighet til å hyre inn avløser ved for eksempel sykdom, eller ferie - bønder er selvstendig næringsdrivende, og har dermed ikke krav på for eksempel ferie. Dyrene må ha stell uansett. Avløsertilskuddet er ment å skulle bøte på dette.

1,3 millioner utbetalt

To av bøndene i Vesterålen får alene utbetalt over én million kroner. Det gjelder sauebonde Tom Lund i Hadsel, som troner øverst på tilskuddslista med 1,349 millioner kroner utbetalt i produksjonstilskudd, og storfeprodusent Randi L. E. Jensen på Sortland, som fikk utbetalt 1,074 millioner. Begge to fikk også utbetalt en standardsats på 74.200 kroner i avløsertilskudd.

Én bedrift i Andøy nærmer seg også millionen - Åshagen samdrift på Dverberg fikk betalt ut 946.376 kroner i produksjonstilskudd.

De driver med melkeproduksjon. Neste på lista i Andøy er Eirik Solvoll som fikk utbetalt 832.549 kroner.

Minst i Øksnes

Sortland og Hadsel er også kommunene hvor det er delt ut mest i tilskudd. I Sortland ble det til sammen delt ut 24.383.122 kroner i tilskudd i februar.

I Hadsel er det utbetalt 20.636.436 i produksjons- og avløsertilskudd, mens det er betalt ut 18.248.557 i Andøy.

Øksnes er kommunen hvor det er utbetalt minst i tilskudd - der er det til sammen betalt ut 3.912.213 kroner.

Den som har fått utbetalt mest i Øksnes, er Remi Jensen, med 828.638 kroner i produksjonstilskudd.

Bø og Andøy er kommunene med høyest andel bedrifter som driver med jordbruk, med Hadsel hakk i hæl. Men ettersom Sortland har flest innbyggere, blir det i antall svært mange jordbruksbedrifter der.

I Bø ble det betalt ut 11.881.148 kroner i produksjons- og avløsertilskudd. Stig Gjendahl troner øverst på tilskuddslista i Bø, med 729 603 kroner i produksjonstilskudd.

Få kvinner

Blant de ti som har fått utbetalt mest tilskudd i samtlige kommuner, er det nesten utelukkende menn. Det er få kvinner generelt på tilskuddslistene - jordbruket i Vesterålen er fremdeles en mannsdominert bransje.

På Sortland troner en kvinne på topp på tilskuddslistene, tidligere nevnte Randi Jensen, men av topp 10-tilskuddsmottakere der er det kun én kvinne til, Annie Jensen som er innehaver av foretaket Kjell Jensen.

I Andøy er det ingen kvinner blant de ti øverste mottakerne, men det kan være en kvinne med i samdriften som fikk mest. På topp 10-lista for Øksnes er det ingen kvinner, ei heller i Hadsel, og i Bø er det én - Jenny Johnsen Tande.

Det er stort sett enkeltpersoner på listene, noen samdriftsbedrifter - og på Sortland er Kleiva landbruksskole, altså Sortland videregående avdeling Kleiva, den åttende største tilskuddsmottakeren - med 659 498 kroner. Skolen mottar ikke avløsertilskudd.

Navn