Det var den 27. februar i år at ulykken skjedde: drivhjulet til skiheisen på Ånstadblåheia alpinanlegg løsna, og traff deretter to personer. En besøkende, som ikke er fra regionen, og en ansatt ved anlegget: Joacim Gullholm. Snekkerlærlingen hadde ekstrajobb i skiheisen.

– Det var en helt vanlig dag. Jeg og den andre som var på jobb kroka heisen på skift, en time hver. Det siste jeg husker er at jeg sto og kroka, så våkna jeg opp på sykehuset. Jeg husker ikke selve ulykken, sier Gullholm.

Men kort tid før ulykken kom en indikasjon på at ting kanskje ikke var som de skulle være.

– Jeg husker jeg hørte en ulyd fra hjulet omtrent ti minutter før det skjedde, sier han.

Operert i seks timer

Den besøkende som ble skadd, ble skrevet ut av sykehuset etter to dager, og var primært forslått. For Gullholm, som da var 19 år, var det verre. Han tilbrakte en uke på sykehuset.

Da han kom inn, var skadene klassifisert som alvorlige, og han måtte opereres. Operasjonen tok seks timer, og det ble satt inn fem titanplater i hodeskallen hans.

– Jeg hadde blant annet brudd i høyre skulder og i ankelen, en av lungene var blitt slått, sier Gullholm.

Han fikk også hodeskader, og har derfor slitt med hukommelsen i ettertid.

Dette arret er den mest synlige av skadene Gullholm fremdeles har. Foto: Jenny Dahl Bakken

Vil tilbake i jobb

Gullholm er lærling hos SE Byggservice, og var etter ulykken redd for at han ikke ville få fullføre læretida. Han visste ikke hvor lenge han ville bli liggende på sykehuset. Men selskapet lovet ham at han skulle få fullføre læretida, uansett hvor lenge han ble borte.

– Læretida blir bare forlenga, sier han.

Nå er det snart tre måneder siden ulykken, og Gullholm håper på å komme seg raskt tilbake på jobb.

– Jeg håper jeg er tilbake om en to-tre uker. Det må bli en litt lett start, jeg må fremdeles være forsiktig, sier han. 20-åringen kan ikke være like fysisk som før ulykken. Lungekapasiteten er ikke tilbake på topp.

– Jeg pleier å gå opp alpinbakken for å trene lungekapasiteten, sier Gullholm. Ulykken har med andre ord ikke skremt ham fra å dra tilbake til anlegget.

– Merker forbedring

Legene mener Gullholm vil bli helt bra, hukommelsen vil bli bedre igjen og lungekapasiteten komme opp på til normalt nivå. Men han er ikke helt der ennå.

– Jeg merker allerede forbedring, men det tar tid å bli helt bra.

Gullholm går jevnlig til fysioterapeut og har også vært på et par kontroller på sykehuset i Tromsø. Han skal tilbake nå i juli.

Etter ulykken var det mange som tok kontakt og lurte på hvordan han hadde det. Gullholm har bare godord å komme med om oppfølginga fra både sykehuset og arbeidsplassen.

– Jeg blir tatt veldig godt vare på, sier han. Selve sykehusoppholdet husker han ikke så mye fra, han var tungt medisinert store deler av tiden.

Gullholm er altså på bedringens vei, og syns i grunn det er ganske kjedelig å være sykmeldt.