Søndag omtalte VOL at Kystvaktas KV «Sortland» deltok på slepeøvelse i Nordsjøen. Fartøyet som ble slept var «Stena Sirita» fra rederen Teekay shipping.

Henning Eide Foto: Privat

Skipets førstestyrmann (vikarførstestyrmann for øyeblikket), er ingen ringere enn melbuværing Henning Eide (24).

– Jeg har vært på fartøyet fire år, ett år som styrmann. Det er ganske ungt. Jeg har gått den mest mulig direkte veien for å ta sertifikatet, jeg var 22-23 da jeg tok det. Det er litt spesielt når du som 23-åring skal gi ordre til matroser som kunne vært faren din. Det krever litt tilvenning, men det går ganske bra, sier Eide, som nylig runda 24 år.

Her sleper KV «Sortland» oljetankeren «Stena Sirita» i Nordsjøen. Foto: Mannskapet

Det var skipet selv som tok initiativ til øvelsen i helga.

– Det er krav til at vi skal ha øvelse, og så tok skipperen da initiativ og kontakta Kystvakta, for å høre om de hadde båter i nærheten så vi skulle få gjort det. Det er greit å få det unnagjort, syns styrmannen. Han syns det var naturlig å være en del av en slik øvelse.

– Det går mange store skip i fart her. Hvis de først skal slepe noen ute i Nordsjøen, kan det like gjerne være oss som trenger hjelp.

263 meter

«Stena Sirita» er ingen småbåt. Fartøyet måler 263 meter. Men hva frakter det, egentlig?

– Det er litt artig. De fleste vet at vi har masse oljeplattformer. Men få vet hvordan olja fraktes til land. Det er det vi gjør, vi frakter ganske mye olje til land, over hele Nord-Europa, sier Eide.

Kystvaktskipet ser ut som en småbåt sammenligna med oljetankeren.

Han sier det var flere grunner til at han endte opp med jobben han nå har.

– Det er flere ting som ligger bak. Da jeg skulle ut som lærling, tenkte jeg at ville kjøre skipsfart, så jeg kunne reise litt i verden. Så endte jeg på tanker, jeg får i hvert fall reist rundt her i Nord-Europa, sier han lattermildt.

– Vi får sett litt. Vi var i Portugal på verksted i fjor, og ankra opp ved Shetland forrige uke. Da var vi til lands der en tur, og fikk tatt en liten sightseeing, forteller han.

Teller helger

Men livet på sjøen er ikke bare enkel. Selv om Eide trives med jobben sin, legger han ikke skjul på at det kan være vanskelig å være så mye borte hjemmefra.

– Du er hjemme en måned og har fri, men du er også borte en måned. Man lever litt med å telle helger. Fire uker igjen, tre uker igjen… det er en vurderingssak hvordan framtida ser ut. Men foreløpig kommer jeg nok til å bli her. Det går jo opp og fram i yrket. Jeg syns det er en veldig interessant jobb, sier Eide.

Kystvaktas slepeøvelse i Nordsjøen. Foto: Kystvakta

Han er ikke den eneste fra Vesterålen som er styrmann i selskapet. Det samme er en Yngve Olsen, fra Bleik. Ellers kjenner Eide ikke så mange fra Vesterålen han deler yrke med.

Til tross for sin unge alder og kun ett års erfaring, har han allerede blitt forfremmet.

– Jeg er egentlig andrestyrmann, men nå er jeg på vikartur som førstestyrmann. Jeg var det også under øvelsen, sier han.

Her ligger fartøyene side ved side. På dekket på KV «Sortland» ser du slepetauet. Foto: Mannskapet